Болници остават без консумативи заради 100 млн. лв. дълг

Болници остават без консумативи заради 100 млн. лв. дълг

Големи болници в страната са заплашени да останат без консумативи за осъществяването на дейността си, тъй като са натрупали над 100 млн. лв. дългове към доставчици, които от своя страна не могат да си позволят още дълго да не си търсят вземанията, тъй като по този начин е застрашено собственото им оцеляване. Това алармираха в четвъртък представители на фирми за медицинска апаратура и консумативи.

Половината от задължения на болниците към фирмите вносители на медицински консумативи, апаратура и лабораторна техника са просрочени с повече от година. Фирмите са в правото си да начисляват лихва на дължимите средства, но не го правят от морални съображения.

Техните възможности да кредитират работата на лечебните заведения обаче се изчерпват и след няколко месеца ще бъдат принудени да прекратят доставките си, тъй като няма да имат пари за купуването на стока.

От бранша прогнозираха, че това може да доведе до криза в здравеопазването, защото без основни консумативи като игли, спринцовки, бинтове и др. на практика на пациентите не може да се окаже никаква медицинска помощ.

Сред болниците с най-големи дългове са Военно-медицинска академия, Националната кардиологична болница, университетските болници Лозенец, ”Св. Георги” в Пловдив и в Стара Загора, многопрофилните болници в Бургас и Ловеч, и болница ”Света Марина” в Плевен.

От бранша призоваха Министерство на здравеопазването да вземе необходимите мерки за разрешаването на проблемите.

Фирмите се оплакаха, че Законът за обществените поръчки ги задължава да поддържат на склад цялото договорено количество, изисква издаването на банкови гаранции в максимално разрешения от закона размер, незабавно внасяне на дължимото ДДС, независимо от това, че сумата не е платена и прекомерно дълги срокове за отложено плащане.

Доставчиците използваха момента, за да си поискат облекчения като предложиха да се намалят сроковете за отложено плащане до 90 дни, да се регламентира санкция, ако те не бъдат спазвани и да се намали размерът на банковите гаранции.

От фирмите се възмущават, че сега болницата, която е длъжник, може да глоби доставчика си с неустойка или да му начисли лихва при забавена доставка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?