Болници получиха допълнителна субсидия от 10 милиона лева

Министерството на здравеопазването преведе на болници допълнителна субсидия от 10 милиона лева, съобщи пресслужбата на министерството.

Допълнителната сума е предназначена за преодоляване на проблемите, свързани с увеличаването на болничните услуги, натрупаните задължения и за подобряване на качеството на медицинското обслужване в болниците. Допълнителните средства се предоставят не само на болниците с най-големи задължения, но и на тези, които работят най-добре, за да може ресурсът да се насочи и към повишаване на качеството на лечението, добавиха от здравното ведомство.

Суми са предоставени на лечебни заведения, които разполагат със съвременни технологии, с подготвени екипи и с опит в обслужването на особено спешни и сложни случаи - "Пирогов", "Александровска", "Царица Йоанна", "Света Екатерина", Специализираната болница за сърдечно-съдови заболявания, както и на областните болници в Монтана, Разград и Благоевград, които нямат неразплатени задължения.

Допълнителни средства ще бъдат преведени и на Центровете за спешна медицинска помощ, психиатричните болници, както и в домовете за медико-социални грижи за деца. Министерството на здравеопазването препоръчва на директорите на болници с получените допълнителни средства приоритетно да се разплащат задълженията от предходни години, които са с най-голямо просрочване.

До 15 септември т. г. болниците с натрупани задължения трябва да представят в МЗ планове за уреждане на дълговете си до края на годината и мерки за стабилизиране на финансовото си състояние, припомнят от министерството.

Още от България