Болници получиха по-високи бюджети, ще им бъде платено изцяло и за февруари

Здравният министър Десислава Атанасова обяви, че проблемът с финансирането на болниците е преодолян, след като в петък Надзорният съвет на НЗОК е отпуснал допълнително 22 милиона лева към годишните прогнозни бюджети на големите болници в София и някои лечебни заведения в страната.

”Това, което направи Надзорният съвет на НЗОК - да вземе решение и на определени лечебни заведения да бъде повишен бюджета, мисля, че е стъпка в добра посока. За януари месец е платено всичко на 100%, февруари в момента се отчита и ще се плати на 100 % и през март ще се направи сериозен анализ на това как се разпределя финансовия ресурс по лечебните заведения”, каза Атанасова в събота пред БНР.

” Там, където работят лечебните заведения и си лекуват пациентите, ще си получат финансовите средства, а там, където приемът не е много сериозен, ще бъдат разпределени към работещите лечебни заведения. Смятам, че няма изобщо повод за притеснение”, заяви Атанасова.

"Лекарите трябва професионално да се грижат за своите пациенти, без да се притесняват, че няма да се плати за тяхната дейност", допълни тя.

Във Велико Търново министърът в оставка Десислава Атанасова инспектира изпълнението на европроекта за изграждане на Регионален диагностичен център за онкологични заболявания в областната болница "Доктор Стефан Черкезов". Над 7 милиона лева ще бъдат вложени в центъра, който ще приема над 23 хиляди пациенти годишно.

Споделяне

Още от България