Провал на колективния трудов договор в здравеопазването

Болници са в невъзможност да вдигнат минималните заплати

Болници са в невъзможност да вдигнат минималните заплати

Обещаното и широко рекламирано през последните дни увеличение на минималните заплати в здравеопазването от 1 юли няма да се състои, след като подписването на колективния трудов договор в бранша пропадна. На свиканата по повод подписването пресконференция здравният министър Десислава Атанасова обяви, че преди 15 минути е било установено, че работодателите и синдикатите не са се разбрали напълно. “Не е преди 15 минути, имахме договорка, но в 12 без 5 работодателите внесоха нов текст, което удължава преговорния процес“, обяви заместник-председателят на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Стартовите минимални заплати на лекарите трябваше да се вдигнат от 580 лева на 700 лева, а на сестрите и лаборантите от 440 лева на 540 лева, а час нощен труд вече да бъде 1 лев, а не 50 стотинки.

Председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на бившата окръжна болница “Света Анна“ в София д-р Димитър Димитров обясни, че искането на болничните мениджъри е да се запише, че увеличението на заплатите ще е при гарантиране на финансовата стабилност на лечебните заведения. “Намираме се във финансова стагнация. Искахме да вдигнем между 10 и 11% заплатите на лекарите и с до 20% - на сестрите и лаборантите, а през 2013 година да има ново увеличение с 10%, но при условие, че се гарантира финансовата стабилност на лечебните заведения“, посочи Димитров. Той обясни и какво има предвид под гарантиране на финансовата стабилност, а именно – премахване на делегираните бюджети и заплащане на болниците за всяка извършена от тях дейност. Димитров посочи като проблем и недофинанисраните клинични пътеки, по които НЗОК плаща на болниците.

Той даде пример, че неговата болница “Света Анна“ е превишила бюджета си за второто полугодие с над 500 000 лева.

“Директори на големи болници са притеснени дали ще достигнат заложените минимални прагове, имат натрупани сериозни дългове“, допълни Димитров. Той посочи, че и без друго там, където може заплатите се вдигат. “Не мога да сложа подписа си на нещо, което може да не бъде изпълнено“, допълни Димитров. По-големият проблем обаче бил за малките общински болници.

Директорът на НЗОК Пламен Цеков вече обяви, че от догодина се обмисля нов метод на плащане на болниците, а не чрез бюджети, но все още няма яснота около него.

Кокалов от своя страна се възмути, че искането на работодателите е “един гол текст“ и по този начин се бламира идеята за повишаване на заплатите. По думите на Кокалов няма как да се иска от синдикатите да гарантират финансова стабилност.

Въпреки, че записаното в колективния договор е задължително да бъде изпълнявано, се оказва, че все още има болници, които не могат да достигнат нивата на заплащане от предишния колективен трудов договор, като по думите на Кокалов “никой не е обесил техните директори“.

Здравният министър Десислава Атанасова от своя страна заяви, че няма да подпише колективния договор докато не се постигне съгласие между работодателите и синдикатите, а това все още не се знае кога ще стане. Ако преговорите зациклят, увеличението може да бъде отложено за началото на следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?