Болници събират все по-абсурдни такси от пациентите

Вече се избират по няколко екипа за 1 операция, а всяко мерене на кръвно се таксува

Болници събират все по-абсурдни такси от пациентите

Болници измислят и искат от осигурените пациенти все по-абсурдни доплащания, сигнализираха във вторник частни здравни фондове, които в последствие получават сметката за въпросните услуги.

Такси за избор на няколко екипа в рамките на една хоспитализация, хонорар за лекар, който не работи с НЗОК, но е извършил операцията в болница, която работи с НЗОК, такса за мерене на кръвно и много други са само част от "творчеството" на лечебните заведения, с което събират пари над задължителната здравна осигуровка.

В България проблемът с доплащането на медицинските услуги, изследванията и лекарствата е огромен, като 46% от средствата за здравеопазване или около 4 млрд. лв. са директни доплащания от джоба на пациентите.

Все повече и все по-неясни такси

"Когато работиш с обществени средства правилата трябва да са общовалидни, независимо от собствеността на лечебното заведение. Какво означава болницата да има клинична пътека, но лекарят Х да не работи с НЗОК. Т.е. това лечебно заведение какво е – част от обществената система или е получобществено-получастно", коментира д-р Мими Виткова, която е председател на една от двете асоциации на дружества, занимаващи се със здравно застраховане,

"Всяко лечебно заведение започна да изисква доплащане, което ние не можем да следим като процес, за да можем да адаптираме продуктите си така, че да покриваме доплащанията на застрахованите лица. Почти всички имаме в общите си условия, че когато се констатират незаконно взети пари, ние не бихме могли да възстановим тези разходи. Това пречи в нашата дейност, натоварва болния човек и в определени моменти обезсмисля нашата работа", каза тя.

По думите ѝ проблемът се задълбочава, а контролът е формален.

И онкоболните не са пощадени от пари за прегледи и такси

Тя даде пример, че в болница " Св. Екатерина", в чийто борд има представител на МЗ, преглед при професор струва 400 лева и постави въпроса дали това е пазарна цена. "Вчера плевенска болница е взела на онкологично болна жена освен 150 лева за преглед, още 50 лева административна такса за "медицински индикации за спешност", без да е ясно какво означава това. Имаме при едно и също пролежаване в болница два избора на екип на един и същи лекар", посочи Виткова. В една от частните софийски болници всяко мерене на кръвно се таксувало по 7 лева.

Виткова постави въпроса, че за една и съща операция болниците искат понякога по два избора на екип – хирургичен и анестезиологичен. По тази логика при раждане можело да се искат пари за неонатологичен екип или при операция за патохистологичен екип, защото хирургът работи с патохистолог.

Като цяло раждането е една от медицинските услуги с голямо доплащане от пациентите. В болница "Токуда" за нормално раждане, платено от НЗОК, се фактурира доплащане от 2435 лева, в което се включва 900 лева избор на екип и 600 лева за адаптация на семейството. В болница "Д-р Щерев"за нормално раждане платено от НЗОК, се иска доплащане от 2190 лева ,от които 900 лева за избор на екип е 1290 лева за пакет "Комфорт лукс по програма "Кредо престиж" - пакетът включва самостоятелен санитарен възел, климатик, телевизор, интернет и козметични принадлежности като шапка за душ, шампоан, сапун, паста и четка за зъби, клечки за зъби и спално бельо.

Още по-драстичен по думите на Виткова е въпросът с медицинските изделия, за които никой в здравната система не знае каква е реалната им цена.

"Установихме, че в една болница медицински изделия, които се продават за повече от 1000 лева, струват на производителя 94 лева. В този случай болницата и доставчика на изделието са с един собственик", разказа Виткова.

Здравните застрахователи настояват за ясни правила какво се покрива със здравните вноски и за какви услуги следва да плащат пациентите, респективно частните фондове. Въпреки, че МЗ има указания по въпроса - че допълнителни такси могат да се събират за избор на екип, подобрени битови условия, самостоятелен сестрински пост и др. реално болниците измислят нови и нови такси, за които да се доплаща. Агенция "Медицински надзор" често отказва да се занимава със сигналите на застрахователите, защото засягат лични данни на пациенти и си измива ръцете, че провераката не може да е без тяхно съгласие.

Министърът обещава затягане на правилата

Здравният министър Кирил Ананиев коментира по-късно във вторник, че ще засили контрола над парите, които се събират от пациентите.

"Ние сме подготвили вече в проекта на закон за лечебните заведения, мерки, с които да регламентираме кои дейности могат да бъдат заплащани от пациентите, от гражданите, като това ще намери отражение в наредбата за достъпа. Работим много плътно с прокуратурата по отношение на всички недопустими практики", каза Ананиев.

Ананиев коментира, че дори и той се е изненадвал, когато е видял искане за плащане от пациент заради ползване на операционно легло и изрази недоумение как се извършва операция без операционно легло.  

Споделяне

Още по темата

Още от България