Болници водят срещу НЗОК над 60 дела за 16 млн. лева

Болници водят срещу НЗОК над 60 дела за 16 млн. лева

Срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се водят 66 дела от болници на обща стойност 16 млн. лева. Болниците съдят касата за извършена от тях лечебна дейност и вложени медицински изделия, за които обаче фондът не им е платил, защото се водят “надлимитна дейност“.

До момента окончателно приключили с влезли в сила решения са две дела, по които НЗОК е осъдена да плати 20 992 лева, както и лихвите и разноските по тях. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол.

От началото на година няколко болници осъдиха касата за неразплатена надлимитна дейност, сред които МБАЛ Света София ЕООД  ,варненската университетска болница “Света Марина“, болниците в Казанлък, Силистра, Асеновград, Тутракан, но здравната каса обжалва.

Ананиев съобщи в петък, че от всички 66 дела на първа инстанция са приключили 11, а на втора - 4 дела.

Подадени са касационни жалби по 4 дела, от които 1 е от лечебно заведение. Размерът на главницата по тези искове се оспорва от НЗОК и се събират доказателства по реда на Гражданския процесуален кодекс. Размерът на лихвите и разноските по заведените дела не може да бъдат определени преди влизане в сила на решенията.

Според Ананиев не е налице трайно установена съдебна практика за произнасяне на осъдителни решения, според които НЗОК да дължи заплащане.

В отговор на депутатски въпрос относно т.нар. "надлимитната дейност", извършена от болниците, но неизплатена от НЗОК, Ананиев каза, че не познава като термин "надбюджетни разходи" .

“Работим по приет от вас Закон за бюджета на НЗОК за съответната година и това е лимитът на разходите, които може да направи НЗОК“, посочи той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?