Болниците черпят военновременни запаси

Болниците черпят военновременни запаси
Заради нередовните плащания към тях болниците са започнали да черпят военновремени запаси, съобщи във вторник д-р Евгени Душков от КТ “Подкрепа“. “Недай си, Боже, нещо крупно да стане като авария или катастрофа. Системата е пред тотален срив. И това, че ние казваме "ще протестираме", това, че алармираме, не е майтап. Играе се с живота и здравето на хората“, заяви Душков пред БНТ.

На този фон от НАП отново се похвалиха с много добра събираемост от здравни вноски и отчетоха, че към 31 август  постъпленията по бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са в размер на 916.3 млн. лв., като година по-рано те са възлизали на 835.1 млн. лв. Това представлява ръст от 10 процента.

Ивайло Ваклинов от НЗОК заяви пред БНТ, че няма логично обяснение защо месечните разходи на болниците са нараснали с около пет милиона лева спрямо миналата година. По думите му много дейности, които могат да се извършват в извънболничната помощ, сега се правят в болничната.

Д-р Тодор Хинов, главен секретар на Асоциацията на лекарите от болничната помощ се съгласи, че много дейности могат да се изнесат от болниците, но контрира Ваклинов, че нищо не се прави в тази посока. “Аз съм съгласен с д-р Ваклинов, че в доболничната помощ много неща могат да бъдат прехвърлени, обаче нищо не се прави, напротив, там също има орязване на средствата, също има санкции, също има глоби, също има контрол върху талоните“, посочи Хинов.

Той посочи, че в някои области средствата са по-малко с 20-30% от миналата година, а в други са повече. “Тук се стига до една уравновиловка, а според мен трябва принципно да се гледа и който има нарушение, който има свръх хоспитализация, да мине на по-сериозен контрол. В никакъв случай не трябва обаче да се третират, особено малките болници в страната, като второкачествени и хората, които живеят в провинцията като второкачествени, в никакъв случай това не трябва да се случва“, коментира Хинов.

Той заяви, че огромен поток от средства се съсредоточава в петнадесетина болници и трябва да се обърне внимание на това.

По повод новата концепция за развитие на здравеопазването и синдикати, и лекари, и пациенти са критични. “Тази концепция не е обсъждана с национално представените пациентски организации“, заяви д-р Станимир Хасърджиев от Конфедерация “Защита на здравето“. Той заяви, че е цинично съвестните граждани, които си плащат здравните вноски, да биват принуждавани да доплащат предвид това, че в резерва на НЗОК има 1.2 млрд. лева.

Душков от своя страна коментира, че в цялата концепция липсва финансова обосновка и яснота как ще бъде оценен лекарския труд при остойностяването. Той посочи, че консумативите, с които се работи, се внасят и така или иначе са на европейски цени. “Не се залъгваме и не искаме в условия на криза лекарските заплати да се изравнят със западноевропейските. Но и това, което е в момента, е смешно - възнаграждение от 500 лв., 700 лв. за един лекар“, коментира главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Димитър Ленков.

Споделяне

Още по темата

Още от България