Болниците да се освободят от ДДС, предлага ОДС

Болниците да могат да възстановяват платения от тях ДДС при покупката на стоки и услуги, срокът за възстановяване на кредита да е 30-дневен. Това предложиха в четвъртък от ОДС. Депутатите от дясната опозиция са внесли предложението си за промяна в закона за ДДС, който се обсъжда в бюджетната парламентарна комисия преди окончателното му приемане.

В случая с лечебната дейност, ДДС трябва да се плати от болния и затова законодателят съвсем правилно е решил да го освободи от това плащане, коментира бившият зам.министър на здравеопазването и депутат от ОДС Стойчо Кацаров. Сега данък добавена стойност на практика се плаща от лечебните заведения, защото е включен в цените на стоките и услугите, които те ползват, а не се начислява върху медицинската услуга, която предлагат, обясни Кацаров.

Именно за да не се товарят болниците с ДДС, от опозицията предлагат да им се даде възможността да го възстановяват.

От ОДС са изчислили, че това ще даде възможност в лечебните заведения да влязат годишно около 120 милиона лева, които досега са внасяни в бюджета. На практика това е размерът на дълговете, които болниците трупат всяка година, посочи Кацаров.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?