Здравният министър Таня Андреева:

Болниците няма да фалират, но са твърде много и някои трябва да се закрият

Министър Таня Андреева, сн. БГНЕС

"На седеммилионна България 400 болници са прекалено много". Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева в сряда по БНТ.

 

"Ако на 20 или на 10 километра има друга болница, която може да окаже пълен обем помощ в качеството, в което е необходимо, и пациентът ще си тръгне жив и здрав, а не инвалидизиран или сто пъти хоспитализиран, ами защо тази (първата) болница в крайна сметка да не затвори врати", обясни тя.

 

Засега обаче министерството няма конкретни планове в тази насока и просто се опитва да овладее последиците от финансовия колапс, в който изпадна здравеопазването през есента, както и да предотврати нова криза, за която в края на миналата година Българският лекарски съюз предупреди, че ще настъпи този път още през лятото на 2014 г.

 

Андреева увери, че вече е предложила "редица мерки", които да спестят финансов ресурс, за да не се стига до инфарктни ситуации в здравната система.

 

Тя коментира одита на Сметната палата за дейността на здравния министър като принципал на държавните болници. Докладът се отнася за периода от 1 януари 2011 до 31 декември 2012 г., в който е имало двама здравни министри, и констатира редица слабости във финансовата работа на болниците.

 

От октомври 2010 до средата на март 2012 г. здравеопазването бе поверено на Стефан Константинов, трети определен за поста при правителството на ГЕРБ. След като и неговата оставка беше поискана, министър стана Десислава Атанасова, която доизкара преждевременно приключилия мандат на кабинета "Борисов".

 

Сегашният здравен министър се съгласи с изводите в доклада, но посочи, че това са "наследени" проблеми от предишни правителства. По думите ѝ по някои от забележките в одита са били взети мерки "още в самото начало на мандата", а по друга част в момента се работи.

 

"Всички болници, които са в тежко финансово състояние, изработиха своите оздравителни планове, като в част от тях се въведе система за финансово управление и контрол, каквато не съществуваше", обясни още здравният министър.

 

В доклада на Сметната палата е отбелязано още, че не е бил запълнен и целият щат за икономически експерти във водещата дирекция на министерството, което пречи на ефективното изготвяне на доклади с икономически анализи при вземането на своевременни управленски решения.

 

Според Андреева, именно липсата на контрол е довела до фалита на голяма част от болниците, които и в момента са в криза.

 

Като такъв случай тя посочи Бургаската болница, "която също е в нелеко състояние, лишавана е от апаратура и инвестиции".

 

По думите на министъра, при това правителство не са съкращавани финансисти и икономисти в системата на здравеопазването. "Напротив, имаме и назначени нови специалисти, които са работили в сектора и имат опит", каза тя.

 

Андреева увери, че към момента системата на здравеопазването разполага с достатъчно финансисти и икономисти, и подчерта, че тяхното присъствие е важно "не само в министерството, но и в болниците".

 

"Много лечебни заведения с години не са били проверявани, а други са били повторно проверявани неизвестно защо", каза още министърът по адрес на предишното правителство и даде пример, според който "около Русе, Враца, Монтана" е имало привилегировани болници, "които определено са разполагали с повече ресурс".

Споделяне

Още от България