Болниците отказвали да приемат пациенти с хемофилия

Болници отказват да приемат пациенти, страдащи от хемофилия поради липса на фактори за кръвосъсирване, съобщи Виктор Паскалев, председател на Българска асоциация по хемофилия, цитиран във вторник от БТА.

Той уточни, че пациентите се приемат в болница, само ако състоянието им е животозастрашаващо. В случаи на по-леки инциденти им е отказвана хоспитализация поради липса на кръвосъсирващите фактори, което налага пациентът да овладее кръвоизлива в домашни условия. Пациентите настояват болниците да имат резерв от тези фактори.

Министерството на здравеопазването осигурява кръвосъсирващите фактори само в случаите на животозастрашаващи състояния, а не при всички случаи на хоспитализации на хемофилици, каза още Паскалев. Извън спешните случаи болниците трябва сами да ги купуват, на търг, а факторите са скъпи, добави той.

Факторите за кръвосъсирване, предназначени за домашно лечение, също не са достатъчни, обясни Паскалев. По думите му, за да се увеличи количеството за даден пациент, Здравната каса изисква като доказателство за повишената нужда, пациентът да е бил хоспитализиран. Получава се порочен кръг, тъй като болниците отказват хоспитализиране, а няма друг начин да се докаже, че пациентът има нужда от повишаване на единиците фактор за кръвосъсирване, посочи Паскалев.

Споделяне

Още от България