Болниците отново са оставени без пари

Болниците отново са оставени без пари

Лекари от цялата страна излизат на протести в сряда, когато е Денят на здравния работник. Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов каза пред Mediapool, че здравната каса още не е превела парите за болнична помощ за февруари. Така се получава поредното забавяне в разплащането от края на миналата година насам. Парите за февруари трябваше да бъдат преведени до края на март, но това не е направено. “Издължени са докрай само сумите за януари в болничната помощ“, каза Райчинов.

От Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) също алармираха за незаконното забавяне на сумите. “Заради това лекарите и медицинските сестри не получават заплати, а населението на огромни региони от страната е под заплахата да остане без достъп до своевременна медицинска помощ“, съобщиха от центъра.

Преди празниците обаче са били преведени парите за февруари на общопрактикуващите лекари, които миналия месец масово спряха работа заради неразплатените им средства. Лекарският бунт през март беше потушен от правителството с обещанието, че парите за изработеното от джипита, специалисти и заетите в болничната помощ, няма да се бавят повече.

Райчинов съобщи, че в различните градове решението за протеста и неговата форма ще се вземат от регионалните колегии. Навсякъде обаче ще бъдат осигурени дежурни екипи за спешните случаи.

Спират планови операции, лекари ще чистят, пукат балони и спортуват

В Пловдив се отлагат плановите операции и плановият прием в болниците, а лекарите ще спрат работа от 12 до 13 ч. В Благоеврадска област всички лекари от болниците и доболничната помощ няма да приемат пациенти от 12 до 13.30 ч. Техните колеги от Монтана ще спрат работа, но ще останат на работните си места по същото време. От 10 ч. във Видин ще се проведе протестен митинг в болницата, а в Русе лекарите ще излязат на символичен протест пред сградата на хирургичния блок. В Силистра лекарите ще спрат работа в 12 ч. и ще излязат извън града по спортни екипи.

Лекарите в Хасково и Харманли ще организират шествие по главните улици, а в Каварна ще почистват двора на болницата от 10 до 11 ч. В Сливен утрешният ден е обявен за ”Ден на отворени врати” и свободно разглеждане на болницата от всички желаещи пациенти. Няма да има планов прием и планови операции, а от 11 до 15ч. общопрактикуващите лекари няма да издават никакви документи. Лекарското съсловие ще премине през града в организирано авторали, като автомобилите ще носят плакати с надписи ”Ден на здраве – ден на протест”. По същия атрактивен начин ще отправи своя протест и великотърновската колегия – от 13.30 ч. на площада в центъра на града всички лекари ще се съберат и ще започнат масово пукане на балони – символ на случващото се в здравната система.

От 13.30 ч. софийската колегия на БЛС ще проведе събрание в аулата на ВМА, където ще се дискутират проблемите на здравната реформа.

По данни от Асоциацията на общинските и частните болници в утрешните протести ще се включат още болниците в Нови пазар, Балчик, Тервел, Кубрат, Провадия, Омуртаг, Велики Преслав, Генерал Тошево, Исперих, Гулянци, Кнежа, Лом, Червен бряг, Белоградчик, Ботевград, Левски, Никопол, Бяла Слатина, Чирпан, Харманли, Карнобат, Айтос, Поморие, Гоце Делчев, Бобов дол, Първомай, Елена, Пирдоп, Ардино, Крумовград, Гълъбово, Раднево, Козлодуй, Попово и повечето частни болници. В повечето градове като Харманли, Ботевград, Елена, Попово и Нови Пазар ще има протестни шествия и митинги. Столични лечебни заведения също се очаква да се включат в протестите.

Освен за изплащане на дължимите суми протестиращите лекари ще настояват за промени в системата на здравеопазване, които да поставят всички болници в среда на честна конкуренция и успехът или неуспехът да зависи единствено от свободния избор на пациентите, а не от кабинетните решения на чиновниците в министерството на здравеопазването.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров коментира пред Mediapool, че джипитата ще са солидарни и биха подкрепили своите колеги от болничната помощ в исканията им.

“Както колегите ни подкрепиха по време на нашия протест, така и ние ще го направим. За целта обаче първо трябва да видим, че има организация на протести и искания. Щом на колегите не им е платено, са в правото си да протестират, но от нас не може да се очаква да протестираме вместо някой друг“, каза той. Киров заяви, че от БЛС не са ги уведомили за никаква организация около протестите. Райчинов от своя страна каза, че данни за организацията на протестите постъпва постоянно и повече яснота ще има в края на деня.

Споделяне

Още по темата

Още от България