Болниците с “отворено бюджетиране в рамка“

Болниците с “отворено бюджетиране в рамка“
Директорът на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева определи в четвъртък методиката за финансиране на болниците като “отворено бюджетиране в рамка“ и увери, че при новите цени на клиничните пътеки през 2011 година и стандартния поток от пациенти, който минава по всяка от тях, средствата в бюджета на касата ще стигнат. За целта обаче в сметките е включен и оперативният резерв на касата от 260 млн. лева, от който по-голямата част ще отиде именно за болниците в края на годината. За тях са предвидени 200 млн. лева, а за лекарства, плащани от НЗОК – 60 млн.. Нешева отхвърли опасенията, че заради по-високите цени на пътеките, по тях ще се лекуват по-малък брой болни и посочи, че новите цени ще се вземат предвид при формирането на прогнозните бюджети на болниците.

Както Mediapool вече писа, тази година болниците ще работят с тримесечни прогнозни бюджети, в рамките на които ще могат да преразпределят средства и дори да ги надвишат, има възможност при доказана необходимост разходите да им бъдат платени от НЗОК. За целта е предвиден до 10% буфер в парите за болнична помощ, от който да се черпят средства за доплащане, за извънредни ситуации и за нови договорни партньори на касата.

Предстои директорите на болници да изчислят прогнозните бюджети на своите лечебни заведения като се съобразят с броя на пътеките, по които се очаква да работят. За новите договорни партньори или отделения, които досега не са работили по определена пътека, а тази година се очаква да работят, прогнозите ще се правят като се търси аналог със звено от същата област. Ако няма такова, ще се търси аналог на територията на цялата страна.

Нешева определи философията на тазгодишното финансиране на болниците като “отворено бюджетиране в рамка“ и посочи, че е било много трудно “в рамка да вложиш елементи на гъвкавост“.

Договорите с болниците ще се сключат до 20 февруари и тогава ще стане ясно с колко лечебни заведения ще работи касата. Миналата година тя е имала договор с 347 медицински центрове и болници.

Директорът на НЗОК не вижда конфликт с министъра

Нешева заяви, че от страна на касата не съществува проблем със здравното министерство. По повод критиките на здравния министър Стефан Константинов към първоначалния вариант на методиката за плащане на болниците, Нешева заяви, че философията на методиката е една и съща от самото начало. “Към мен лично никой не е отправял критики за методиката. Надзорният съвет и лично аз нямаме никакъв конфликт с Министерство на здравеопазването (МЗ) от наша страна“, посочи тя.

Попитана за другия конфликтен въпрос между НЗОК и министъра – софтуера за въвеждане на диагностично свързани групи, които да заменят клиничните пътеки, Нешева обясни, че касата не е отказвала пари за ноу-хауто. Миналата седмица Константинов заяви, че е получил писмо от касата, с което получава отказ за финансирането на методиката. Това стана причина той да обвини НЗОК, че “спира устрема на правителството към реформи“.

“За всяко финансиране решението се взима от Надзорния съвет. Ръководството на касата няма възможност да утвърди нито една бюджетна сметка, ако тя не е преминала през съвета“, обясни Нешева.

“От Надзорния съвет решихме да разгледаме въпроса със софтуера на следващото заседание. Когато то бъде проведено, ще дадем нашето мнение”, обяви пък Григор Димитров, член на Надзорния съвет от квотата на работодателите.

Споделяне

Още по темата

Още от България