Болниците са лекували повече хора с картина на Covid-19, но с отрицателни PCR тестове

Само 6 нови случая на коронавирус за последното денонощие

Болниците са лекували повече хора с картина на Covid-19, но с отрицателни PCR тестове

Болнците са лекували повече хора с клиничната картина на короноварус от тези в официалната статистика. Техните симптоми са били идентични на пациентите с коронавирус, но PCR тестовете им са били отрицателни, затова те не попадат в официално съобщаваните случаи. За това съобщипърво директорът на Инфекциозна болница проф. Татяна Червенякова, а днес същата информация изнесе и директорът на “Пирогов“ проф. Асен Балтов. Това са две от няколко столични болници наред с ВМА и Александровска, изнесли основната тежест в лечението на пациентите с коронавирус. Макар да са най-надеждният диагностичен метод, PCR тестовете също могат да не уловят Covid инфекцията.

Балтов съобщи в понеделник пред БНТ, че "Пирогов" изписва последните двама болни от коронавирус. С това приключва лечението на общо 156 лежащо болни в лечебното заведение, от които 36 са били в реанимация.

45 души, основно персонал на "Пирогов" са се лекували у дома, но са били проследявани от лечебното заведение. Повечето от тях вече са на работа. Все още има 15 души, които са под карантина. Болницата постепенно започва да се отваря, като от днес ще бъдат възстановени всички отделения. Предстоят и ремонти на клиники.

През тези над 80 дни в "Пирогов" са минали и още 237 пациенти с двустранни бронхопневмонии, които са дали отрицателен тест за коронавирус, но тяхната клинична картина е била идентична. Ние не ги пишем Covid но реално са си и състоянието на всички пациенти ще се проследява с контролни прегледи и с допълнителни скенери след първия и третия месец, обясни Балтов.

Подобен опит за по-голям пациенти с клинична картина на коронавирус миналата седмица сподели и директорката на Инфекциозна болница проф. Татяна Червенякова. Тя съобщи пред бТВ, че над 130 души с Covid-19 са лекувани в столичната Инфекциозна болница, но от тях 40 са били с положителна PCR реакция.

“Това не означава, че те не са с Covid-19. В Инфекциозна болница постъпват средно тежки и тежки форми и такива, които се нуждаят от интензивно наблюдение. Що се касае, че не всички са били положителни на PCR, тази диагноза се поставя и на базата на епидемиологични данни, клинични симптоми и рентгенов образ“, уточни проф. Червенякова.

По думите ѝ клиничните симптоми на заразените с коронавирус си приличат, но задухът отличава Covid инфекцията от другите респираторни заболявания.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев е обяснявал в хода на епидемията в какви случаи може да се стигне до лъжлив отрицателен резултат при PCR тестовете. Две от опциите са при неправилно взета проба от носоглътката или забавено транспортиране. Съществува и трети вариант, при който пробата от носоглътката е взета правилно, но вирусът вече е слязъл към белите дробове и поради това не бива засечен. Това бе едно от обсъжданите възможни обяснения на странния случай с починалата лекарка от Спешна помощ д-р Нели Пандова, която беше изписана от болница с два отрицателни PCR теста. В последствие обаче почина, а допълнителни изследвания след смъртта ѝ установиха, че тя в крайна сметка е била с коронавирус и беше добавена към статистиката с починали от Covid-19.

Само 6 нови случая за последното денонощие

През последното денонощие бяха регистрирани само 6 нови случаи на коронавирус в България. Сред тях няма новозаразени деца и медици.

Няма и починали пациенти с Covid-19, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в понеделник.

Установени са 6 положителни проби на базата на проведените 346 проби – 4 в София, 1 в Благоевград, 1 в Пазарджик.

"Веднага бих искал да кажа, че днес близо 50 000 деца се явяват на матури. Искам да им пожелая успешно полагане на изпитите и да уверя тях и техните родители, че с всички мерки, които бяха взети по организиране на това голямо събитие, нашите училища в момента са едни от най-безопасните места и като отстояние, и като взети мерки, като дезинфекция, като присъствие на хора, осигуряват едно безопасно и успешно протичане на тези изпити", каза Кунчев. 

Споделяне
Още по темата
Още от Коронавирус