Болниците ще сключват договор с НЗОК и без акредитация

Болниците ще сключват договор с НЗОК и без акредитация
Акредитационната оценка на болниците да отпадне като условие за сключване на договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предлагат от здравното министерство. Изменения в тази посока ще залегнат в промените на Закона за здравното осигуряване, които започнаха да се гледат от ресорната парламентарна комисия в четвъртък. Тази промяна ще залегне в текстовете между първото и второто четене, а допълнително ще влезе и в Закона за лечебните заведения, съобщи пред журналисти зам.-здравният министър д-р Валерий Митрев.

Сега болниците, желаещи да работят със здравната каса трябва да представят акредитационна оценка, различна от "лоша". Акредитацията на болниците сега се извършва от здравното министерство. Наред с това те трябва да отговарят и на други условия като наличие на съответните специалисти, апаратура, отделения и клиники и други.

"Сега болниците с най-висока акредитация са заведения с лоши финансови резултати, в които са открити и нарушения. Така, че наличието на акредитационна оценка не може да е условие за сключване на договор с касата. В момента в здравното министерство се разработва нова акредитационна процедура, която да е съобразена с европейските стандарти", обясни Митрев.

При наблюдаваното в последните години роене на нови болници, желаещи да сключат договор с НЗОК, липсата на акредитационна оценка бе една от малкото възможни причини за отказ от договор. Сега тази тази бариера пада на фона на намаления бюджет на касата за следващата година.

Тезата, че акредитационната оценка трябва да отпадне се споделя и от омбудсмана Гиньо Ганев, който вече излезе с такова становище. Според него тя нарушава правата на пациентите, като не им позволява да изберат къде да се лекуват.

При обсъждането на промените в Закона за здравното осигуряване в парламентарната комисия съсловните организации на лекарите и зъболекарите изразиха възмущението си от това, че на практика ги изхвърлят от процеса на вземане на решения по изразходването на парите на НЗОК.

"Като се маха остойностяването на клиничните пътеки от преговорния процес по Националния рамков договор, а контролът и санкциите влизат в закона, на практика не остава какво да договарят съсловните организации и касата. На практика се одържавява контролът над парите на здравната каса, която се превърна в един банкомат", каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Той призова да се направи корекция между първото и второто четене, така че директорът на здравната каса да има само съвещателен глас в новата управителна структура на НЗОК. "Иначе ще се получи така, че държавата ще има пет гласа срещу четири за неправителствените организации, с което тя винаги ще има превес. Щом ще следвате модела на управление на НОИ, то тогава и директорът на касата трябва да е само със съвещателен глас", каза Шарков.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов също разкритикува промените, засягащи рамковия договор, и призова законопроектът да бъде изтеглен, тъй като има недостатъчно обмислени текстове.

От изказване на представител на финансовото министерство пък стана ясно, че следващата година съотношението, в което си поделят здравната вноска работодателят и служителят, няма да стане 50:50, както бе заложено в закона досега, а ще остане 60:40.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?