Болниците ще търсят заместители заради производствен проблем с онколекарства

Заради производствени проблеми фармацевтичната компания “Сандос“ (Sandoz) не може да извършва ритмични доставки в 16 държави от ЕС, включително и България на пет продукта, които се използват при химиотерапия.

От Министерство на здравеопазването съобщиха в петък, че ще изпратят указания до онкологичните диспансери и болниците, че могат да закупуват и нерегистрирани у нас лекарствени продукти.

В наредба на министерството е предвидена процедура, при която в ситуации подобна на тази, болниците могат да се свържат с търговец на едро, за да доставят лекарство-заместител, което обаче не е регистрирано и съответно – не е разрешено за употреба у нас.

След разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата търговецът на едро има право да достави заместващия медикамент на болницата.

Проблемите с доставките са за продуктите Алексан, Флурорацил, Цисплатина, Блеомицин, Метотрексат. Очакванията са тези продукти да липсват периодично особено за държавите, които са малки и средни пазари.

На извънредна аудиоконференция във вторник Фармацевтичния комитет към Европейската комисия е обсъдил въвеждането на спешни мерки за възстановяване на доставките на лекарствените продукти. В конференцията са участваха представители на засегнатите държави - Австрия, Белгия, България, Чехия, Германия, Испания, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения.

Обсъдена е стратегия за доставки от други държави, в това число и извън ЕС.

Очаква се след проверка в завода на фирмата Австрия да обяви кога доставките ще могат да бъдат възстановени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?