Болниците щели да си получат 125-те млн. лв. разсрочено

Болниците щели да си получат 125-те млн. лв. разсрочено

Болниците все пак ще си получат дължимите от здравната каса 125 млн. лева за извършени дейности през предходни месеци, но това щяло да стане разсрочено до средата на 2011 година.

Това стана ясно в четвъртък след среща на Обществения съвет в здравеопазването с финансовия министър Симеон Дянков. На среща в същия формат преди две седмици беше постигната договорка само за 65 млн. лева допълнително, което ще позволи до края на годината средно месечно на болниците да се плащат по 80 млн. лева. Това обаче нямаше да е възможно напълното разплащане със здравните заведения и въпросът с дължимите 125 млн. лева остана висящ.

И сега не е ясно на какви части и по какъв график ще се покриват задълженията към болниците, но е дадено уверението, че парите ще бъдат платени. Това важи обаче само за болниците, сключили августовските анекси с НЗОК. Останалите щели да бъдат подложени на безпрецедентни проверки преди да си получат сумите.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов заяви, че лекарите са обяснили на Дянков, че болниците не могат да се лишат от 125-те млн. лева и не могат да чакат, защото няма как да се разплащат с доставчиците си. “Никой доставчик няма да ни чака девет месеца“, коментира той.

Обещанието на премиера Бойко Борисов към лекарите, че парите за болниците тази година няма да по-малко от миналогодишните, вероятно ще се размине, тъй като на срещата в четвъртък Дянков се извинил, че е “подвел премиера с цифрите“.

На извънреден събор на БЛС в петък предстои да вземе решение за ефективни протестни действия на съсловието заради кризисното положение в здравеопазването. Заради намалените и забавени плащания към болниците лечебните заведения са принудени да намаляват заплати на персонала, да спират храната на болните и да отказват прием на пациенти.

Споделяне

Още по темата

Още от България