Болниците в Бургас подготвят график за денонощен достъп до специалисти

Болниците в Бургас подготвят график за денонощен достъп до специалисти

Бургаски болници са се обединили около идеята да съставят график за денонощни дежурства на лекари от всички специалности, за да се отвърне на нуждите на пациентите и да няма прекомерно натоварване на лечебни заведения. Инициатори са лекари от отделенията по ортопедия, неврохирургия, урология, УНГ, очни болести, детските отделения, неонатология, инфекциозно, реанимация и др. от МБАЛ Бургас.

Те посочват, че в момента приемно-спешното отделение на тяхната болница се е превърнало в "денонощна поликлиника“, но специалистите на заведението не може да са постоянно на работа и затова всички болници в града, които работят със Здравната каса, е редно до поемат своите задължения към спешните случаи. За пример са дадени Варна и Пловдив, където точно така е решен проблемът.

На среща с директора на Районната здравна инспекция и управители на други болници е било постигнато съгласие за разпределението на дежурствата между лечебните заведения и  създаването на консорциум "Бургаски обеднени болници", който да изпълнява бъдещият график. Намерението е той да бъде изготвен до 1 юни, за да се посрещне спокойно курортният сезон. В момента се чака разрешение на Районния център по здравеопазване, съобщават от МБАЛ Бургас.

Споделяне

Още от България