Болниците в Ловеч и Враца остават, но реформирани

Има оздравителни планове, заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева

Жени Начева, архивна снимка БГНЕС

Болниците във Враца и Ловеч ще продължат да съществуват, но вероятно не в сегашния си вид, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в неделя, когато служителите на здравното заведение в Ловеч за пореден път протестираха за запазването на структурата.

"Болниците във Враца и Ловеч са приоритетни, те са областни болници и задължително трябва да продължат да съществуват. Дали точно в този вид на този етап не мога да отговоря, но основните структуроопределящи клиники и отделения ще продължат да съществуват, защото са единствени на територията на съответната област", заяви Начева пред БНР.

Според нея принос за сегашното състояние на двете болници има неглижирането на просрочените задължения и на договорите, които са били сключени преди няколко години за съвместна дейност в ущърб на държавните болници.

По думите ѝ вече са изготвени оздравителни планове, за да работят двете лечебни заведение, но предстои диалог с кредиторите им за постигането на оптимален баланс.

"Ще потърсим отговорност (предприели сме действия в тази посока) на лицата, които са довели до това финансово състояние двете лечебни заведения“, каза още зам.-министърът.

Тя каза още, че предстои диалог с лекарите от двете болници, за да бъде върнато доверието им. "Когато им обясним къде са проблемите и как ще ги адресираме, мисля, че ще се успокоят", смята Начева. Тя отбеляза още, че държавата е инвестирала в двете лечебни заведения в апаратура и допълни, че е оптимист за намирането на лекари въпреки тежката демографска ситуация:

"Няма как държавата като принципал да инвестира в лечебни заведения, които смята да закрива и които смята за неперспективни", аргументира се тя.

Ръстът в здравеопазването е значим, но на ниво лечебни заведения е много важно какви правила определят техните ръководители за разпределяне на средствата, получавани за извършената и отчетена дейност по линия на Здравната каса, коментира още Жени Начева.

Националната здравна карта е в процес на публично обсъждане, което ще приключи следващата седмицата, припомни тя. На критиките, че Министерството на здравеопазването не се е вслушало в оценките на консилиумите по места за разчетите по картата Начева отговори, че е "много трудно да се постигне баланс между първична и специализирана извънболнична помощ, в рамките на болничната помощ". Проблемът е в многото договорни партньори на Касата – над 16 хиляди и над 340 лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК има договор.

"Когато специалистите на областно ниво са видели данните, каквито са отчетени от миналата година, а ние сме взели реално отчетена статистическа информация, на някои места може да има неточности, но на други места това е истинската, реална картина на нещата, каквито сме ги констатирали. Ако в дадена област дадено легло се откаже недостатъчно, първо има заделен резерв за легла за спешна медицинска помощ. Освен това многократно подчертахме, че с изключение на интензивните легла се допуска промяна, приемане на пациенти на друг вид легла, ако реални медицински потребности наложат тази необходимост. Националната здравна карта не би следвало да се свежда само до брой легла. Тя е "снимка“ както на настоящите, така и на бъдещите намерения за инвестиции“, каза още Жени Начева.

Въпреки обещанията ѝ, близо 200 медици и жители на Ловеч блокираха движението по главния път София - Варна в района на пътния възел "Абланица" по време на проведената следобед демонстрация в защита на здравното заведение. Те пропускаха движението през 10 минути, за да не се образуват големи колони от автомобили и задръствания.

Протестиращите продължават да настояват за трайно решение на проблемите на ловешката болница, която има просрочени дългове за 6 млн. лв. Заради това сметките ѝ са запорирани и служителите имат да получават по три заплати.

Те настояха за подкрепа от страна на премиера Бойко Борисов и прокуратурата да осветли договорите, подписвани през годините и довели до това състояние болницата, както и да бъде потърсена отговорност на виновните.

В края на третата седмица от началото на протестите, медици и жители на Ловеч продължават да настояват за спешни и адекватни мерки за спасяването на болницата, където липсват консумативи и подходящи условия

"Кардиология, Урология, Съдова хирургия и Пулмология - 4 отделения ги няма! Това ли е оздравитения план?!", пита жителка на Ловеч пред националното радио.

Споделяне

Още по темата

Още от България