Болниците в Ловеч и Враца получават над 2 млн. лв. от бюджета за заплати

Парите ще се връщат през декември 2019 г., омбудсманът иска финансиране за всички заведения пред фалит

Болницата в Ловеч, снимка БГНЕС

Правителството отпусна от бюджета 2 223 113 лв., които се предоставят на болниците във Враца и Ловеч, за да бъдат изплатени забавените заплати на работещите там. Парите обаче трябва да бъдат върнати от двете лечебни заведения до 10 декември 2019 г.

Финансирането се предоставя след поредица протести на работещите в двете болници. След обявяването на транша служителите във врачанската болница обявиха, че се връщат към нормалния ритъм на работа, но ще следят внимателно как правителството ще изпълни поетите си ангажименти. Лекарите в Ловеч обаче продължават с демонстрациите.

Още преди началото на правителственото заседание в сряда премиерът се обърна към здравния министър със забележката, че трябва да се правят реформи, но те не бива да са за сметка на служителите в болниците или на пациентите.

Той посочи, че разбира финансовите проблеми в тези здравни заведения, но не може да допусне служителите да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати. Борисов каза на кметовете на двата града да предадат на хората, че болниците ще работят и заплатите ще се получават навреме.

По думите му работата на държавата е да "хваща тези, които източват парите, предназначени за здравеопазване и да не допуска в двора на държавната болница да има частна болница, която да печели за сметка на държавната болница".

Като пример за източване на пари, предназначени за здравеопазване, Борисов даде болницата в Пловдив, където чрез фиктивни плащания за лекарства милиони левове са били източени. Премиерът се зарече, че държавата ще спре източването на парите за здравеопазване и ще се справи с този проблем.

Отпуснатите пари обаче са само за заплати. Проблем на двете лечебни заведения са обаче и наложените запори от техните кредитори. Затова и протестиращите в двете болници смятат, че предприетите мерки не са достатъчни.

Проблемът със закъсалите финансово не само тези болници по-късно през деня бе обект на дискусия по омбудсмана Мая Манолова. Тя призова здравното министерство да отдели пари за всички болници в  тежко финансово състояние. Общественият защитник посочи, че 12 общински болници са пред фалит. Това стана ясно още през декември 2017 по време на национален съвет за тристранно сътрудничество.

Манолова коментира, че жалбите на пациентите до нея са за липса на достъп до медицинска помощ, до качествена медицинска помощ, до лекарства и до медицински изделия, както и за доплащане на медикаменти и медицински изделия.

Омбудсманът призова Националната здравноосигурителна каса да изплати на болниците натрупаните от тях разходи за 150 млн. лв. от надлимитна дейност. Тя поиска от здравния министър най-сетне да представи пред обществеността новия здравен модел за управление. Заместник-министърът Жени Начева обеща това да стане до средата на годината

Всички договорни партньори на НЗОК ще получат парите си навреме, каза на свой ред подуправителят на касатаа Йорданка Пенкова.

Тя определи проблемите в системата на лавина. Искаме да говорим за качество, за оценка на труда на лекарите, но нямаме основополагащите медицински стандарти. Трябва да се изработят стандарти, но не напаснати, а такива, каквито очаква обществото, смята Пенкова.

Здравната каса ще има дефицит и тази година, въпреки увеличените средства, като една от причината е свръхрегулацията, която се налага в тази система, каза Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. По думите му трябва да се прецени дали негативите от нея не са повече от позитивите. Кацаров препоръча да се премахне монопола на НЗОК, както и приватизиране на болниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?