Болният Арафат бе настанен в парижка военна болница

Болният палестински лидер Ясер Арафат пристигна в петък в Париж, където бе незабавно настанен във военната болница Перси-Кламар, където ще му бъдат направени изследвания.

Лекуващите лекари не можаха досега да определят с точност заболяването му и това ще трябва да сторят френските им колеги. Първо ще бъде проверено дали Ясер Арафат страда от левкемия или рак на стомаха. Според мнозина специалисти рязко влошеното състояние на пациента напоследък може да се дължи на онкологично заболяване.

Болният палестински лидер Ясер Арафат отпътува от йорданската столица Аман за лечение в Париж с предаде Ройтерс, позовавайки се на очевидци.

Арафат, който напусна за пръв път от две години и половина централата си в Рамала, бе отведен на инвалидна количка до предоставения от френския президент самолет Фолкон, който го взе от йорданската столица Аман.

"С Божията воля ще се върна", заяви Арафат, преди да се качи в самолета.

Палестинският лидер, облечен с традиционната си военна униформа и палестински шал, помаха на членовете на правителството и на телохранителите му, които се бяха събрали да го изпратят.

Огромна тълпа скандиращи привърженици заобиколи хеликоптера преди отлитането за Аман, докато хиляди хора наблюдаваха занимаването на Арафат от покривите на околните сгради.

ЕС и САЩ са притиснали Израел да позволи връщането на Арафат

Властите в Израел вече съобщиха, че на Арафат ще бъде позволено да се завърне на Западния бряг. Досега израелците заявяваха, че ако Арафат напусне страната, няма гаранции, че ще бъде допуснат обратно, но за този случай те заявиха, че въпросът е хуманитарен.

Израел, който не е променил категоричната си позиция, че Арафат е отговорен за кръвопролитните атентати срещу израелците, в този случай не желае да бъде обвинен за евентуалната смърт на палестинския лидер, предаде кореспондент на ББС.

Европейският съюз е настоял Израел да гарантира, че Арафат ще се върне в палестинските територии след лечението му в чужбина, съобщи АФП, като цитира арабския вестник Ал Хаят. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана информирал алестинския представител в Брюксел Шауки ал Армали за разговорите си по този въпрос с израелските власти, пише излизащият в Лондон всекидневник.

Според Ал Хаят Корая получил писмо от Дов Вайсглас, съветник на израелския премиер Ариел Шарон, в което правителството на Израел обещава да позволи на Арафат да се върне в палестинските територии.

Американският генерален консул в Ерусалим също информирал Корая и палестинския министър за преговорите с Израел Саеб Еракат за дадените на САЩ гаранции, че Израел няма да забрани връщането на Арафат.

Същевременно източници от обкръжението на френския президент казаха пред АФП, че Жак Ширак е взел лично решението Франция да приеме за лечение палестинския лидер. На пресконференция в Рим Ширак заяви в петък, че Франция е приела Арафат поради традициите си на гостоприемна земя.

Съмнения за левкемия

Настоящият и бившият премиер поемат функциите на Арафат

Правомощията на боледуващия палестински президент Ясер Арафат са временно прехвърлени на премиера Ахмед Корая и на предшественика му Махмуд Абас, докато Арафат се възстанови, предаде Ройтерс, като се позова на палестински представители. Корая ще движи ежедневните въпроси пред правителството, а Абас ще поеме ръководните функции в Организацията за освобождение на Палестина (ООП), която отговаря за преговорите с Израел. Палестински представители обаче подчертаха, че Арафат си остава президент и няма да бъдат предприемани значителни политически промени, докато той е на лечение във Франция.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?