Болният директор на БНТ се появи на конференция в Брюксел

Ден по-рано заседание по делото срещу него се провали заради болничен

Болният директор на БНТ се появи на конференция в Брюксел

Директорът на Българската национална телевизия Константин Каменаров участва в конференция в Брюксел само ден, след като за пореден път не успя да се яви на заседание по делото срещу него за шофиране в нетрезво състояние.

В понеделник поредното заседание по процеса се провали, тъй като Каменаров представил болничен за периода 14 – 22 февруари. Съдът обяви, че ход на делото не може да се дава, тъй като Каменаров държи да присъства. Това беше четвъртото отлагане на процеса, който вече е на втора инстанция.

Ден по-късно и преди изтичане на болничния Каменаров участва в конференция в Брюксел за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция.

За това се разбра от репортаж, излъчен в новините на БНТ, в който е заснет и нейният директор. Пред камерата на управляваната от него медия той заявява: "Хората лесно се увличат, фалшивите новини са лесно достъпни, лесно смилаеми. Не можем да очакваме всеки човек да прецени доколко дадена новина е достоверна или проверена, така че това е истински голяма опасност. Но на тази среща ми направи впечатление, че всички сме на една позиция, което е много добра новина".

Делото срещу Каменаров се води, след като през 2016 г. той е заловен да кара с 1.6 промила алкохол в кръвта. Според обясненията на подсъдимия положителната му алкохолна проба била следствие от режим за отслабване. На първа инстанция обаче Софийският районен съд осъди Каменаров на година и три месеца затвор условно.

Каменаров обжалва пред Софийския градски съд и иска да бъде оправдан. Ако обаче това не се случи, директорът на БНТ може да се прости с поста си. Причината е, че Законът за радиото и телевизията не позволява обществената телевизия да се ръководи от човек с присъда. Следващото заседание по делото е насрочено за 13 март.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?