Болният от свински грип българин се подобрява, други заразени няма

Подобрява се състоянието на заразения с вируса от типа А (H1N1) български студент Иван Димитров, който е настанен за лечение в болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Това съобщи във вторник директорът на болницата д-р Даниел Илиев. Лекарят допълни, че температурата на младежа се понижава.

"Симптомите му са леки, няма усложнения от страна на нервна, дихателна система и други важни системи. В стабилно състояние е. Изолиран е на третия етаж в инфекциозно отделение. Температурата му е 37.1 градуса и се надяваме заболяването да протече леко", обясни д-р Илиев.

Междувременно излязоха резултатите на хората, които са имали контакт с болния и те са отрицателни. Проби за новия грипен вирус бяха взети от пет души - приятел на младежа, който го посрещнал на летището в София, неговите родители и сестра му от Павликени, както и от техен родственик, който сам пожелал да бъде изследван, след като имал половинчасова среща със студента.

"Не са необходими допълнителни мерки, като затваряне на учебни заведения, след констатирания първи случай на новия грипен вирус у нас", заяви държавния здравен инспектор Тенчо Тенев. Според него е изключено хората, които са седели до младежа в самолета от Амстердам до София да се разболеят, тъй като симптомите на грипа са се появили два дни след пристигането в България.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?