Болно сърце, фалшиво медицинско: Член на Земунския клан избяга от домашен арест

Жарко Момчилович през 2007 г. Снимка: БГНЕС

Скандално бягство на заподозрян в международен наркотрафик допуснаха българските власти. Сърбинът Жарко Момчилович, който бе задържан в края на януари по искане на съд в Ню Йорк, е в неизвестност, след като бе освободен под домашен арест от Софийския градски съд. Прокуратурата обжалва решението, въпреки че междувременно сърбинът бе избягал. Сега той е обявен за издирване, а разследващите съобщиха, че той се е опитал да представи фалшиво медицинско пред съда. За него е образувано отделно дело.

Проблеми със сърцето

Момчилович е заподозрян като член на известния престъпен "Земунски клан" в Сърбия. В момента у нас тече производство за екстрадицията му в САЩ. На На 4 февруари той е задържан за 60 дни, през които трябва да се изпълни процедурата. Американските власти настояват за ареста и екстрадицията му заради подозрения в трафик на хероин в САЩ. В края на март те изпращат всички необходими документи и те са предявени на Момчилович на 1 април. На следващия ден съдът гледа мярката му за неотклонение.

Сърбинът обяснява, че има сърдечно заболяване и състоянието му се влошава. Той твърди, че има увеличение на аортата, а според лекарите в гърдите си носи "бомба, която може да експлодира във всеки един момент". Раказва, че има високо кръвно и се нуждае от спешна операция.

Адвокатката му Аделина Натина настоява да бъде освободен от ареста, за да му се осигури адекватно лечение. Пред съда е представен и договор за наем, за да се докаже, че Момичлович има "трайна връзка" с България. Всъщност наетият апаратмент е собственост на адвокатката му.

"Бях в България, когато бях задържан, по бизнес и по туристически причини. Имам договор за наем за апартамент в България, в който мога да живея. Като цяло аз доста често идвам в България, не ми пречи да живея в България, аз съм от място, което е близо до България... Аз нямам никакво намерение да се укривам. Искам само да ми се позволи да спася живота си", казва пред съда Момчилович.

Наемът е за целите на екстрадицията

В опредлението си съдия Анелия Щерева посочва, че е очевидно, че договорът за наем е сключен заради делото по екстрадиция и той не доказва трайна връзка на сърбина с България. Тя обаче подчертава друго – фактът, че Момчилович се опитва да осигури пребиваването си у нас сочи добросъвестност.

"Не може да се пренебрегне доказаното с медицински документи изключително лошо и опасно здравословно състояние, в което исканото лице се намира в момента, предвид на престоя му в затвора София, като очевидно условията на задържане влияят на неговото артериално налягане и, въпреки че през месец март му е предписано медикаментозно лечение за поддържане на кръвното налягане в нормални граници, всъщност при измерването на това налягане се установява, че неговите показатели са над границите, които се считат за здравословни", пише съдията.

Тя цитира медински документи от 16 и 22 март, издадени от "Аджибадем Сити Клиник" и в крайна сметка решава, че Момчилович трябва да е под домашен арест.

Не може прокуратурата да е виновна за всичко

По закон мярката "домашен арест" се контролира от МВР. Публична тайна е, че от години полицията не се справя с тази задача.

Че Момчилович е изчезнал потвърди в сряда говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя обаче прехвърли топката на съда.

"Прокуратурата не е виновна за всичко в тази държава. Това, което аз мога да ви кажа е, че прокуратурата е протестирала в срок определението на съда и в момента производството е висящо пред апелативен градски съд", заяви тя.

Фалшиво медицинско

Междувременно апелативният съд отмени определението на градския. И написа, че домашният арест е можело да бъде контролиран и с електронна гривна, но това не е сторено.

Часове по-рано прокуратурата обяви, че е образувала дело за фалшивото медицинско. От съобщението обаче се разбира, че неистинските документи не са били използвани пред първата инстанция. Идеята била да се представят пред апелативния съд, който взима окончателното решение. Лекарското заключение било изготвено само по документи, без да има реален преглед.

Работата по това дело продължава. А Момчилович остава в неизвестност.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?