Болногледач в Германия е убил най-малко 84 души

Обвиняемият Нилс Хьогел крие лицето си по време на процеса срещу него

Германецът Нилс Хьогел, работил като медицинско лице, е заподозрян за още най-малко 84 убийства, извършени в Германия от 2000 до 2005 г.

"До момента специалната следствена комисия е установила 84 убийства", заяви пред журналисти Йохан Кюме, началник на полицията в северния град Олденбург. 

Процесът срещу Хьогел започна тази седмица.

Той е работил в две болници като санитар и болногледач. Бил е задържан още преди девет години по обвинение, че е убивал свои пациенти. Подозрението бе за около 20 души. В продължилото три години полицейско разследване е станало ясно, че жертвите са поне четири пъти повече.

Според следователите обаче истинският брой на жертвите вероятно е многократно по-висок, но не може да бъде доказан, тъй като една част от починалите са били кремирани.

"Размерът на престъпленията му ни оставят буквално безмълвни и в шок", каза Кюме.

Първоначалните обвинения срещу Нилс Хьогел бяха за две убийства и три опита за убийство, както и за нанасяне на тежки телесни повреди в болницата в Делменхорс, в която работи по време на ареста си. За да разкрият истинския брой на престъпленията му, полицаите наредиха ексхумацията на над 100 души през последните три години и прегледаха болничните досиета на хиляди пациенти, предаде кореспондентът на в. "24 часа" в Германия.

Ексхумираните тела са изследвани за остатъци от лекарства, които в големи дози убиват. Болногледачът призна вече, че между 2003 и 2005 година е инжектирал смъртоносни дози лекарство на близо 90 свои пациенти, след което реанимирал жертвите си, за да бъде помислен за герой. Реанимацията обаче не се получавала винаги.

Хьогел бил заподозрян, когато лекари забелязали, че в неговите смени има твърде често случаи на необяснима смърт. Полицията разследва и отговорните за неговото отделение лекари. Според следователи убийствата са можели да бъдат предотвратени. Смята се, че това е най-голямото серийно убийство в криминалната история на Германия.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?