Бомба е взривена пред Агенцията по животновъдство

Около 23 часа в неделя вечер самоделна бомба е била взривена пред Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството на ул. "Бистришко шосе" 26 в София. Няма пострадали при избухването на бомбата, съобщават от МВР. Нанесени са материални щети по вратата на сградата. Прокуратурата е образувала досъдебно производство.

Предлога се с голяма вероятност, че бомбата е била поставена в предверието на сградата, тъй като най-сериозни са щетите на входната врата.

Хората, които работят или живеят на територията на комплекса, казаха, че са усетили силен взрив. Там се намира освен основната административна сграда, но и стопанство, в което се отглеждат мъжки животни за семенен материал.

Територията, на която се намира сградата на изпълнителната агенция, няма сериозна охрана, а и липсва част от оградата на двора на комплекса. Мерките за сигурност се изразяват
 в един охранителен пункт при портала, има и монтирана сигнално-охранителна техника (СОТ).

Директорът на агенцията проф. Васил Николов казва, че все още няма информация дали взривът е причинен от бомба. Той допълва пред "Дарик", че няма представа каква може да е причината за посегателството над сградата, защото там няма нещо, което да представлява  интерес. На първия етаж се намира лабораторията по репродукция, а на втория са административните кабинети на директорите.

Преди около две години е имало кражба в сградата. Открадната си били компютри и са липсвали част от документите на развъдните организации, които се съхраняват в агенцията.
Една от основните функции на изпълнителната агенция е да контролира 45-те развъдни организации в страната. В момента тече кампания за директните плащания от Земеделското министерство към животновъдите.

Споделяне

Още от България