Бомба избухна пред индонезийското посолство в Париж

Десет души бяха леко ранени в петък при взрив на бомба със средна мощност пред посолството на Индонезия в Париж, съобщи префектът на парижката полиция Жан-Пол Пруст, цитиран от Франс прес.

Бомбата е била поставена тази сутрин около 5 ч. пред посолството на Индонезия, точно под знамето, уточни Пруст. Той допълни, че от експлозията се е образувал кратер с размери 40 на 50 см и дълбочина 15 см. По думите му четирима от ранените са били в сградата на посолството.

Френският вътрешен министър Доминик дьо Вилпен, който пристигна на мястото на инцидента, заяви, че става дума за престъпно деяние, но че не е разполагал с информация за конкретна заплаха срещу посолството. "Това е действие с престъпен характер", изтъкна министърът. Той съобщи, че по-късно тази сутрин ще се състои заседание в министерството на вътрешните работи, посветено на "заплахите, отправени срещу Франция".

Прозорците на околните сгради са изпочупени от взрива, а два автомобила са повредени. Според вътрешния министър повечето от пострадалите са ранени от изпочупените стъкла.

Новоизбраният президент на Индонезия генерал Сусило Бамбанг Юдойоно заяви, че взривът пред посолството в Париж е терористичен акт и призова Франция и досегашната президентка на Индонезия Мегавати Сукарнопутри са вземат нужните мерки, предаде Ройтерс.

"Остро осъждам терористичния акт, извършен пред индонезийското посолство в Париж. Надявам се френските власти да вземат необходимите мерки, за да изправят виновника за взрива пред съда", изтъкна Юдойоно, който трябва да встъпи в длъжност на 20 октомври.

Френският президент Жак Ширак, който е в Ханой, увери Джакарта в подкрепата на страната му. "Ще положим всички усилия да хвърлим светлина върху този престъпен акт", изтъкна той.

Френските власти за момента нямат информация кой стои зад експлозията. Мерките за сигурност в цял Париж са засилени.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?