Бомба избухна в Окръжната прокуратура на София

Самоделна бомба избухна днес по обед в сградата на Окръжната прокуратура на София на ул. "Позитано"24, съобщи пресцентърът на МВР. Сградата се намира в близост до централата на БСП.

От полицията съобщават, че взривът е бил заложен най-вероятно между първия и втория етаж на сградата. Бомбата е избухнала около 11,45 ч., сигналът за експлозията е подаден на тел. 166 пет минути след това.

Няма жертви и пострадали, казаха от МВР. От взривната вълна са изпочупени няколко прозореца на партера и на първия етаж на сградата.

Районът е отцепен от полиция. Екип на ДОТИ- МВР извършва оглед на мястото на инцидента. Криминалистите в момента разпитват работещите в намиращите се до прокуратурата магазини и офиси, съобщи БНР.

По първоначална информация най-вероятно се касае за бомба с половин кг взривно вещество. Сградата е имала охрана, бомбата се е взривила точно, когато пазачът е излязъл за малко навън.

Прокурори, които в момента на взрива са били в сградата разказаха, че от взривната вълна се е посукало стълбището. Въпреки това обаче магистратите успели да излязат от сградата невредими. Все още не е ясно колко души са били в окръжната прокуратура по време на бомбения атентат.

Прокурорите от Окръжната прокуратура работят на четвъртия и петия етаж. На първите етажи, където стана експлозията преди се помещаваше Софийският апелативен съд, но помещенията останаха празни, след като апелативните магистрати бяха преместени в Съдебната палата.

Заместник-главният прокурор Христо Манчев определи днешната експлозия в Софийската окръжна прокуратура като посегателство не срещу конкретен магистрат, а като посегателство срещу прокуратурата като институция.

Манчев съобщи, че Върховната касационна прокуратура е разпоредила разследване на случая и назначила прокурор, който ще наблюдава пряко воденето на разследването. Според заместника на Никола Филчев инцидентът е станал заради недостатъчната охрана на съдебните сгради по принцип и коментира, че очаква този проблем да се реши с формирането на съдебната полиция. Прокурорът каза още, че занапред ще се затегне контролът върху лицата, които посещават кабинетите на прокурорите и самите съдилища.

Председателят на Софийска окръжна прокуратура Маргарита Попова заяви пред БТА, че отдава случилото се на хаоса в държавата, създаден от подземния свят, който иска да постави на изпитание държавните органи. Според Попова това се дължи и на лошата работа на законадателната власт.

Главният секретар на МВР заяви пред журлналисти, че никой от политиците въпреки обещанията им, не е обърнал внимание на предложението му за прецезиране на Закона за взривните устройства. Той повтори още веднъж тезата си, че тези, които притежават или употребяват взривни устройства, да влизат автоматично в затвора. Няколко дни след убийството на шефа на "Мултигруп" Илия Павлов на 7 март вътрешният министър Георги Петканов оповести, че МВР предприема спешни мерки срещу престъпността. Една от тях бе, че ведомството ще засили контрола върху носенето на оръжие и притежателите на взривове и боеприпаси. Също така бе оповестено, че полицията следи непрекъснато кримиконтингента.

Прокурорът Спартак Дочев пък коментира, че взривът в окръжната прокуратура е показател, че институцията работи добре. Той свърза бомбения атентат с присъдите, постановени миналата седвица от Софийския окръжен съд, за производителите на дрога в софийското село Дреново.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?