Бомба в руски влак взе десетки жертви

Бомба в руски влак взе десетки жертви

Самоделно взривно устройство дерайлира в Русия влака "Невски експрес” късно вечерта в петък, предадоха световните агенции. В резултат на катастрофата по последни данни са загинали 26 души, около 100 са ранени, а 19 се водят безследно изчезнали. Сред жертвите са и шефът на руския държавен резерв Борис Евстратиков и директор от държавната компания Руски автомобилни пътища.

На мястото на катастрофата край гара Бологое, между Санкт Петербург и Москва, са намерени части от взривно устройство, чийто еквивалент е 7 кг тротил, се казва в доклад на руския президент Дмитрий Медведев, съобщи шефът на Федералната служба "Сигурност” Александър Бортников.

Откритите отломки потвърждават версията, че влакът е излязъл от релсите заради терористичен акт. По случая е образувано следствие по наказателни членове за тероризъм и за незаконно разпространение на оръжие и взривни материали.

Руските медии разпространиха аудиозапис от разговора на машиниста на влака с диспечерите, от който става ясно, че катастрофата е била съпътствана от взрив. Някои вагони просто се разпилели на част.

По данни на Руските железници инцидентът станал в 22.30 ч и от релсите излетели четири вагона. По време на инцидента във влака е имало жп бригада от 22 души и 660 пътника.

Близки и роднини на пасажерите вече са започнали да пристигат в Твер, където са настанени ранените и се намират телата на загиналите.

Поне половината от ранените са в тежко състояние, съобщи министърът на здравеопазването Татяна Голикова. Повечето наранявания са травми по главата, счупени крайници и вътрешни кръвоизливи. Болниците, където са настанени пострадалите, разполагат с всички необходими медикаменти, увери тя.

Руските железници ще изплатят на загиналите обезщетение от 12 хил. евро на човек, а на ранените - 2500 евро.

По непотвърдени данни, предадени от кореспондента на БНТ в Москва крайнодясна националистичаска организация била поела отговорността за атентата. Според разследващи, жители на близко до мястото на инцидента селище са видели часове преди взрива около релсикет да се навърта непознат човек на около 40 години с яко телосложение и русолява коса. Изготвен е фоторобот на човека.

Това не е първият терористичен акт, извършен върху влак по скоростната линия Москва - Санкт Петербург. През 2007 г. мощен взрив предизвика дерайлирането на девет вагона от влака по линията, но загинали нямаше. ранени бяха над 60 души. Заради атентата бяха арестувани двама чеченци, срещу които и до днес продължава съдебното дело.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?