"Бомбардие" засилва интереса си към жп сектора в България

Канадската компания откри български филиал и офис в София

"Бомбардие" засилва интереса си към жп сектора в България

Канадската компания "Бомбардие", която е един от лидерите в железопътния сектор, планира да навлезе сериозно в България с оглед модернизацията на железниците ни.

За целта е регистрирана дъщерна компания у нас - "Бомбардие Транспортейшън България" и е открит офис за управление на проекти в София. Това ще позволи на дружеството да работи в близко сътрудничество с БДЖ, както и с местните партньори и доставчици, се казва в официално съобщение на дружеството до медиите.

"С оглед на провеждащата се мащабна железопътна модернизация в България, този нов офис бележи нов важен момент в ангажирането на "Бомбардие" с този развиващ се пазар. Вече имаме изградени стабилни работни отношения с българските железници чрез продължаващите и в момента проекти за сигнализация и на базата на обширния си портфейл от продукти и услуги, очакваме с нетърпение да допринесем още повече за развитието на железопътния транспорт и да подпомогнем възможностите в България", казва Ричард Хънтър, който отговаря за решенията по жп контрола в "Бомбардие Транспортейшън".

Компанията влезе на българския пазар през 2017 г., като монтира решението за магистрална сигнализация BOMBARDIER INTERFLO 200 по линиите Скутаре - Оризово и София- Елин Пелин, посочват от "Бомбардие".

През 2019 г., "Бомбардие" в консорциум с българската "Джи Пи Груп", чрез обединение "Плобур", спечели договор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" по друг голям проект - за проектиране и изграждане на сигнализационната и телекомуникационна система INTERFLO 250 ERTMS Ниво 1 в участък от 300 км по жп линията Пловдив-Бургас. Поръчката е на стойност 185 млн. лв. без ДДС.

"Бомбардие" участва и в търговете за доставка на мотриси за столичното метро. Компанията беше заявила и интерес към процедурата за купуване на 10 нови локомотива за нуждите на БДЖ, но не подаде обвързваща оферта.

В същото време в София има ИТ компания, която е доставчик на електрониката за влаковете на "Бомбардие".

Откриването на офис на един от лидерите в жп транспорта и трети в авиацията е добър знак за бизнес климата в България.

"Бомбардие Транспортейшън България" ЕООД е учредено на 19 май 2020 г. в София с капитал от 250 000 лв. Едноличен собственик на капитала е италианското поделение на "Бомбардие Транспортейшън". Дружеството се управлява от двама директори - италианците Костел Антонело Грозеа и Марко Палазо. В ръководството му влизат още Ерика Гомез и Даниел Пройчев.

"Бомбардие Транспортейшън" е дъщерна компания на корпорацията "Бомбардие" със седалище в Берлин. Тя е глобален доставчик на решения в областта на мобилноста, като предлага продукти и услуги в железопътната промишленост. Това включва пълния спектър решения - от влакове, през подсистеми и сигнализация, до цялостни транспортни системи, технологии за електронна мобилност и услуги по поддръжка, базирани на данни. Компанията разполага с персонал от около 36 000 души, а продуктите и услугите ѝ са намерили приложение в повече от 60 държави.

"Бомбардие" (Bombardier Inc.) е глобален лидер в транспорта, като предлага решения в два сектора - железопътен и авиация. Канадската корпорация е лидер в света в железопътния транспорт с производството на локомотиви, вагони и части за тях, мотриси за подземни железници и трамваи.

Основана през 1942 г. от канадския механик Джоузеф Арман Бомбардие, днес компанията е третият в света самолетостроител след "Еърбъс" (Airbus) и "Боинг" (Boeing).

Със седалище в Монреал, "Бомбардие" разполага с производствени и инженерни обекти в над 25 държави. За компанията работят около 60 000 служители.

Акциите на "Бомбардие" се търгуват на фондовата борса в Торонто (BBD). За финансовата година, приключваща на 31 декември 2019 г., компанията отчита приходи от 15.8 милиарда долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес