Бомбардировачът Б-52 ще надживее по-младите си наследници

Бомбардировачът Б-52 ще надживее по-младите си наследници

Мощният американски бомбардировач ветеран Б-52, спечелил си славата на "летяща крепост" по време на Виетнамската война, по всички личи, ще надживее по-младите си и по-усъвършенствани стратегически събратя - бомбардировачите Б-1 и стелт вариантът му Б-2, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на военновъздушните сили на САЩ Хедър Уилсън обяви, че въоръжените сили ще започнат да "пенсионират" намиращите се на въоръжение в момента десетки Б-1 и Б-2 веднага след като бъдат произведени достатъчно бройки от новия Б-21 - бомбардировач от следващото поколение, който е все още на чертожните маси на конструкторите.

 

Очаква се Б-21 да постъпи на "редовна служба" в средата на следващото десетилетие. Б-1 и Б-2 ще продължат да летят наред с Б-52 до началото на по-следващото десетилетие (2030-2040 г.), каза Уилсън.

Тя предположи, че Б-52, рожба на концерна "Боинг", може да остане като бойна машина във въоръжените сили на САЩ чак до средата на века. "Ако структурата на ВВС, която сме предложили, бъде подкрепена от Конгреса, в нашите бази ще останат Б-52 и Б-21", заяви Уилсън.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?