Бомбата пред дома ми бе, за да ме сплаши

Бомбата пред дома ми бе, за да ме сплаши

Лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов заяви пред Софийския градски съд и пред журналисти, че бомбата, избухнала пред дома му на 3 септември 2004 г. и разпитът му пред следовател в същия ден са имали за цел да го сплашат и да му “затворят устата”. 

В четвъртък Костов се яви пред магистратите като свидетел по делото за убийството на Милчо Бонев – Бай Миле, един от шефовете на някогашната силова групировка СИК, който бе разстрелян на 30 юли 2004 г.

Лидерът на ДСБ бе призован в съда заради свое интервю, дадено дни след разстрела на Бонев и петима от охранителите му, в което твърди, че убитият винаги е бил свързан с покровителстване на петролни контрабандни канали чрез връзките си в МВР и МФ, в нарушение на югоембаргото. Заради същото интервю той е разпитван в следствието няколко часа преди избухването на бомбата. 

“Опит за затваряне на устата е направен очевидно, за да не коментирам тези неща, да не отправям тези упреци и да не соча пороците на МВР и правосъдната система”, коментира Иван Костов на излизане от съдебната зала. Според него на въпроса от кого е идвала заплахата, трябва да отговори Бойко Борисов, който по това време  бе главен секретар на МВР. “Той дойде в къщи и остави всички впечатления, че ще разкрие кой хвърли бомбата. Аз не знам да е разкрито кой хвърли бомбата”, добави Костов.

На журналистическото настояване кой е все пак е искал да му “затвори устата”, Костов  заяви, че има предвид властта заради “споменаването на името му наред с нарицателни имена от подземния свят и  заплахата, че ще бъде доведен под стража да свидетелства”,  каквито твърдения имаше в  медиите.  

Освен бившия премиер, в списъка със свидетелите по делото са записани имената на Румен Николов – Пашата, Красимир Маринов – Маргина, Младен Михалев – Маджо, Рахмат Сукра, Венцислав Стефанов. 

Според Костов контрабандата едва ли е ставала без покровителството на високопоставени служители в МВР. Попитан дали това биха могли да са министър или главен секретар, Костов отвърна, че това по-скоро биха били шефове на служби или техни заместници, най-вероятно на "Гранична полиция".

Контрабандата с гориво в нарушение на югоембаргото бе високо доходоносен “бизнес” в началото на 90-те години на миналия век.

Иван Костов започна показанията пред магистратите с уговорката, че няма да бъде полезен за изхода на делото, тъй като не може да даде конкретни данни и факти по него. Той смята, че критиките му към МВР по разследването на убийството не трябва да бъдат повод за разпита му пред съда, защото се е изказвал като политик за всички показни разстрели включително и за този. Костов обясни, че казаното от него в интервюто е на база информацията, която е получавал, докато е бил премиер.

 

Споделяне

Още от България