Бомбата в "Младост" била само за сплашване

Кадър: БТВ

Самоделното взривно устройство, открито пред строежа в столичния квартал "Младост" 1, не е създадено да убива, а само да сплаши или да привлече вниманието. Това обявиха от МВР във вторник следобед.

Сутринта на същия ден спецотрядът за борба с тероризма бе вдигнат на крак, за да обезвреди бомбата. Случаят шокира, защото в близост до строежа се намира входът на детска градина "Зорница". Самоделното взривно устройство бе открито сутринта от работници, които са отивали на работа. По същото време родители са водили децата си в забавачката.

"При първия оглед (полицаите) са забелязали нещо като устройство с жици, с тиктакащ часовник. Към момента може да се каже, че това наистина е устройство, което е сглобено, за да възпроизведе взрив. Още не може да се каже какво е веществото, което трябва да възпроизведе взрива, какво е неговото количество, но според специалистите не е направен така, че да убива, по-скоро ефектът е бил гръм или за сплашване, или за предизвикване на внимание”, обясни директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

Взривното устройство е било поставено в кашон, имало е часовников механизъм, към който с тиксо са били прикрепени две бутилки, пълни с течност. Строежът се намира в близост до блок 70 в кв. "Младост". Става дума за същия скандален строеж в парк "Въртопо", срещу който имаше множество протести през тази и миналата година.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?