Бомбена заплаха прекъсна празненство на Герхард Шрьодер в Германия

Бомбена заплаха прекъсна празненство на Герхард Шрьодер в Германия

Бомбена заплаха прекъсна празненство, организирано близо до Франкфурт от банка "Ротшилд" за 70-ата годишнина на бившия канцлер Герхард Шрьодер, на което присъстваше и руският посланик, съобщиха германски медии, цитирани от Франс прес.

Навършил 70 на 7 април, Шрьодер участваше в приема, уреден в хотел "Кронберг", наред с гостите, сред които бе по-специално посланикът на Русия в Германия Владимир Гринин.

Полицията информира за получено в хотела анонимно обаждане с предупреждение за "трагично събитие", което ще се случи на това парти. "Шпигел" и "Билд" бяха сред медиите, съобщили за бомбена заплаха на своите сайтове.

Хотелът бе евакуиран и обискиран от силите на реда; по-късно вечерта гостите можаха да продължат празненството.

Приятелството на бившия шеф на германския кабинет с руския президент Владимир Путин и фактът, че Шрьодер защитава политиката на Русия в украинската криза, предизвикват многобройни критики в Германия. Шрьодер, управлявал ФРГ от 1998 до 2005 г., е председател на надзорния съвет на "Северен поток" - газопровода, свързващ Русия с Европа през Балтика.

В края на април подобно тържество за годишнината му с участието на Путин предизвика полемика в страната. Снимки на засмения рожденик в топла прегръдка с руски лидер, излизащ от колата си, пред двореца на Юсупови в Санкт Петербург обиколиха света. Това подбуди германското правителство да се дистанцира от бившия канцлер.

В интервю, разпространено в неделя от "Велт", Шрьодер заявява, че ЕС е основният виновник за украинската криза, защото е задължил Киев да избира между общността и Русия, добавя АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа