Бомбени експлозии в Турция преди срещата на НАТО

Най- малко четирима са загинали, а 15 души са ранени при експлозия на автобус близо до Университетската болница в Истанбул, най-големия турски град. Броят на жертвите може да нарасне, като двама от ранените са в тежко състояние, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на местни източници.

Експлозията в Истанбул, където другата седмица ще се проведе среща на върха на НАТО, стана часове след като малка бомба избухна близо до луксозния хотел Хилтън в столицата Анкара и рани трима души, от които двама полицаи.

Взривът стана до същия хотел, където се очаква да отседне американският президент Джордж Буш при визитата си в Турция другата седмица.

След атентатите не е предвидена промяна в програмата на посещението Буш в Турция, започващо в събота, съобщи говорителят на Белия дом Скот Маклелън, цитиран от АФП.

Изглежда, че тези атентати целят да нарушат подготовката за срещата на върха на НАТО, добави Маклелън.

Експлозията в Истанбул е станала в общински автобус около 15 часа в четвъртък на спирка пред Истанбулската университетска болница, съобщава турският частен телевизионен канал НТВ.

Загиналите са двама мъже и две жени, едната от които се подозира, че е държала бомбата на коленете си.

Според полицията може би не става дума за самоубийствен атентат, а по-скоро за бомба, която е избухнала по грешка, докато е била пренасяна от лява екстремистка.

Истанбулската Университетска болница се намира в квартал Фатих в европейската част на града, където от понеделник ще започне срещата на върха на НАТО.

За бомбата в Анкара отговорност е поела радикална марксистка групировка, съобщи Ройтерс.

Невиждани мерки за сигурност

Според съобщенията в турските медии посещението на Буш в Анкара, където американският президент ще пристигне за разговори с турски лидери преди да отпътува за срещата на върха на НАТО в Истанбул, ще бъде охранявана от 10 хиляди полицейски служители.

Мерките ще се повишат занапред. Има хора с лоши намерения, които са готови да поемат всеки риск, за да изпълнят целта си, коментира висш полицейски служител.

По думите на правителствен източник, цитиран от Ройтерс, всички необходими мерки за сигурност преди срещата на НАТО вече са били взети.

Буш трябва да пристигне в турската столица в събота вечерта и на следващия ден ще има разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и с президента Ахмет Сезер. Той ще отпътува за Истанбул в неделя следобед.

Самолетът, в който ще пътуват Буш и съпругата му, ще кацне на летището в Анкара в 21.15 часа местно време. От самолета американският президент ще се качи направо в бронирана лимузина, без да минава през салона за посрещане, и ще бъде транспортиран до хотел Хилтън.

При посещението на Буш на мавзолея на Ататюрк въздушното пространство ще бъде затворено за полети, а при пристигането и при заминаването на президента около 40-километров път ще бъде затворен за движение на автомобили и ще бъде напълно опразнен. Няма да се допусне да има паркирани автомобили покрай пътя.

Хотел Хилтън в Анкара минава под контрола на американците

Хотел Хилтън, където ще отседне американският президент, ще бъде предварително напълно опразнен и предаден на американските експерти по сигурността. Целият персонал на хотела няма да може да влиза вътре в продължение на два дни. В хотела ще работи специален персонал, пристигнал от САЩ, за да обслужва американската делегация. От 10 часа сутринта в събота до неделя на обяд хотелът ще бъде изцяло под контрола на американците, според в. Миллиет.

На 16-ия и 17-ия етаж на хотела, където ще отседне Буш, ще бъдат отделени две стаи "с нулев риск". Стаята, в която ще бъде настанен американският президент, ще бъде определена в последния момент. И на двата етажа ще бъдат поставени специални детектори.

Скоро след експлозията край хотел Хилтън в четвъртък Анадолската агенция съобщи, че друг съмнителен пакет е бил намерен пред турското министерство на външните работи. Полицията и сапьорски екип веднага пристигнаха на мястото. Оказа се, че пакетът не съдържа взривно устройство.

В началото на май турските власти съобщиха, че са арестували група терористи, заподозрени, че са готвили експлозии по време на форума на НАТО.

Опасенията от терористични атаки се засилиха след бомбените атентати в Истанбул срещу две синагоги, британското консулство и клон на британска банка, през ноември, при които 62-ма души загинаха.

Антинатовски демонстрации в Истанбул

Малко преди срещата на НАТО в Истанбул антинатовските прояви там и други турски градове зачестиха. Това е шестото бомбено нападение през последните няколко дни. Взривните устройства обикновено се поставят в близост до обществени сгради и места - банки, хотели, мостове, а при едната атака край пакета с взривното устройство имаше поставено и антинатовско знаме.

В четвъртък на истанбулския площад Таксим се състоя протестна демонстрация срещу срещата на върха на НАТО в Истанбул. В нея участваха около двадесет души, които скандираха лозунги против алианса близо до намиращия се наблизо хотел Мармара. Някои от лидерите, които ще участват в срещата на НАТО, ще отседнат в този хотел. Участниците изляха от стъклен буркан към хотела доматена салца.

Пред медиите демонстрантите обявиха, че протестите им ще бъдат насочени срещу тези хотели. Протестът премина без инциденти, но с повишени мерки за сигурност.

Споделяне

Още от Свят