Бомбите за атентатите в Рейханлъ, Турция били доставени по море от Сирия

Бомбите за атентатите в Рейханлъ, Турция били доставени по море от Сирия

Бомбите, с които са били извършени атентатите с две коли бомби в турския град Рейхънлъ /окръг Хатай, на границата със Сирия/ в събота, са били доставени по море от сирийския град Лазкие, пише в."Хюриет", като се позовава на резултати от разследването. Изданието съобщава, че броят на задържаните във връзка с атентатите, се е увеличил на 17 души. Турските власти начело с премиера Реджеп Тайип Ердоган обвиняват сирийския режим, че е отговорен за атентатите.

След проучване на записите от охранителните камери са предприети редица операции за задържане на заподозрени лица. Петима заподозрени са задържани в склад, в който са се укривали. В склада и у задържаните са били намерени общо 5 милиона сирийски лири.

Същевременно трима заподозрени, свързани със сирийското разузнаване, са избягали в Сирия. Двама  от тях са сирийски граждани, а единият е турчин. Смята се, че тримата избягали са били организаторите, дали нареждане за  атентата. Твърди се, че единият от избягалите е ръководен представител на сирийското разузнаване.

Прикрепените за микробуси бомби, с които е бил извършен двойният атентат,  са били с общо тегло близо 1 тон, и са били фабрично произведени пластични експлозиви С-3, според резултатите от разследването. Организаторите на атентата са наели склад в квартал Харбийе в Антакия, където бомбите са били монтирани на два микробуса, които впоследствие са потеглили към Рейханлъ. Двата микробуса са били купени в Турция и техните регистрационните номера са установени.

Екипи на отдела за борба с тероризма са установили, че заподозрени за атентата са прекарали два дни в Анкара и са заснети от охранителни камери в района на джамията Коджатепе. След това те са се завърнали в окръг Хатай.

Засега няма следа от трети микробус, който е бил купен от заподозрени за подготовката на атентата лица.

Същевременно броят на жертвите от експлозиите в събота е достигнал 50 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?