Боно от U2 стана почетен рицар на Британската империя

Боно от U2 стана почетен рицар на Британската империя

Ирландският певец Боно от рок-групата U2 стана рицар на Британската империя, но настоява да не го наричат "сър", тъй като не е британски гражданин, предадоха информационните агенции.

Церемонията се проведе в резиденцията на британския посланик Дейвид Редауей в Дъблин, в присъствието на съпругата на Боно -  Али, четирите им деца, както и Едж и Адам Клейтън от U2.

“Имате разрешение да ме наричате както желаете, с изключение на “сър”, каза Боно.

Връчвайки му ордена, посланикът прочете писмо на британския премиер Тони Блеър, в което се отбелязват заслугите на рок-звездата в борбата срещу болестите и бедността в Африка.

Боно е активен участник в кампании за борбата със СПИН и свободна търговия в Африка.

В писмото си Блеър се определя като един от милионите запалени фенове на Боно.

Певецът каза, че рицарското отличие ще съдейства да получи достъп до политици от цял свят за разговори по проблемите с дълга на Третия свят.

“Отличие като това в действителност помага реално да се отворят различни врати, които досега са били затворени пред мен и това е истината, това е начинът, по който се движи светът”, каза той.

Някои ирландски националисти критикуват Боно, че приема британско отличие. Той каза, че подобни упреци днес са нелепи, като се имат предвид безпрецедентно топлите отношения между Ирландия и Великобритания.

Други носители на същото отличие, които не са британци, са Боб Гелдоф, Бил Гейтс, Пласидо Доминго, Рудолф Джулиани и Стивън Спилбърг.

Споделяне

Още от

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?