Бонус от 11 стотинки на минута за Covid възмути спешни медици

"Дотежахме на хазната ли? Обидно е!", казва д-р Десислава Кателиева. МЗ обяви, че не е разбрано правилно

Бонус от 11 стотинки на минута за Covid възмути спешни медици

Нова методика на здравното министерство за стимулиране на спешните медици, които ходят при болни с Covid-19, вбеси работещите в центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП). Методиката предвижда те да получават по 6.49 на час или по около 11 стотинки на минута (1000 лева за 154 часа на месец), като трябва да се отчитат по минути колко точно време са прекарали със заразноболни по време на дежурствата си. Работещи в Спешна помощ определиха това като гавра с труда им и риска, на който подлагат всеки ден себе си и семействата си. Наскоро бяха променени и бонусите от 1000 лева за работещите в болниците и личните лекари, но за това беше постигнато съгласие между здравните власти и съсловната лекарска организация. Докато Центровете за спешна медицинска помощ са останали неприятно изненадани, защото допълнителните пари ще спаднат значително под 1000 лева.

"Преди няколко дни започнаха да ми звънят колеги от страната и да ми казват, че са информирани от ръководствата, че вече няма да получават по 1000 лева, а допълнителните възнаграждения ще са по нова методика. Ще трябва да описват по минути за всеки член на екипа – лекар, сестра, шофьор когато ходят при пациент с потвърден Covid-19", разказа пред Mediapool д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешна помощ.

Работещи в центровете за спешна помощ също потвърждават, че са информирани за новата методика. Тя би трябвало да влезе в сила от 1 юли. Досега спешните медици са получили пари само до май месец и предстои изплащането на парите за юни, но сред медиците има опасения, че още парите за юни ще са орязани по новата методика.

Кателиева и нейни колеги обясняват, че тази методика не отразява спецификата в работата на спешните медици, които за разлика от работещите в Covid-отделения в болниците не изкарват пълно дежурство до Covid-болните и затова почасовото плащане според минутите контакт не е удачно. Спешните екипи ходят на различни повиквания – някои за Covid, други не, в промеждутъците дезинфекцират линейки, често не знаят дали пациентът е заразноболен или не. А според новата методика допълнителните пари ще се дават само при контакт с доказано болен, но не и за съмнителните случаи. Досега по 1000 лева взимаха всички членове на спешния екип, ако са ходили на адрес при човек с Covid-19 или съмнение за коронавирус.

Кателиева обясни, че много малка част от пациентите, при които ходят спешните медици, са с потвърден Covid-19. "Много често се оказва, че гръдната болка е пневмония, че сърцебиенето е висока температура. При нас е много трудно да се каже кой е заразен с коронавирус и кой не, защото ходим по къщите, където освен пациентите са и техните близки. Така че в пика на пандемията сме в почти непрекъснат контакт с Covid-19", заяви тя.

"Не е ли достатъчно това, че се записва в колко тръгва екипът, в колко пристига, колко време стои на адреса, че трябва и ние отделно да пишем доклади. Дотежахме на хазната ли? С това, че си рискуваме живота...Обидно е!. Ние бяхме хората, които не лекувахме по телефона, а ходихме по адреси, независимо от заболяванията на пациента", каза още Кателиева.

Според нея и други нейни колеги по тази методика шофьорите и санитарите почти няма да вземат пари, а рискът го носят всички заедно. Причината е, че шофьорите например, се водят в контакт само когато трябва да се транспортира човек с носилка и по време на самия транспорт.

"Как ще продължим да работим заедно, когато на единия се плащат стотинки, а на другия примерно левчета?", коментира Кателиева.

Срещу новата методика вече има петиция сред спешните медици, която е подписана от над 400 души.

"Колеги от различни центрове са написали писма до МЗ, но засега не са ги изпратили, защото искаме да съберем достатъчно подписи и да ги изпратим заедно", каза Кателиева. Медиците ще настояват за преразглеждане на методиката и се чувстват силно демотивирани на прага на новата вълна.

Те припомнят, че при предходните вълни са загинали 42 лекари и други медицински специалисти, включително санитари и шофьори.

МЗ: Бонусите са за медици в пряк контакт със заразени, но времето на контакта не се отчита

От МЗ потвърдиха, че правото на допълнителни средства ще имат само медиците, които са били в пряк досег с пациент с коронавирус, но отрекоха, че парите ще са спрямо времето в пряк досег със заразно болния.

"Право на допълнителни възнаграждения имат медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан Covid-19, т.е за съответния месец попадат в обхвата на извършване на дейност при неблагоприятни условия. Ако конкретно лице - медицинско или немедицинско през определен месец не е имал досег до доказан с Covid-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за допълнително възнаграждение. Самият размер на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. чисто при пълен отработен месец, или сума - пропорционална на отработеното време през месеца – не времето в пряк досег до пациент с доказан Covid-19, а реално отработено за месеца време", казаха от МЗ.

Оттам обясниха, че след изтичане на календарния месец е видно кои екипи/служители – медицински или немедицински, са осъществявали дейности в пряк досег до пациент с коронавирус и това автоматично им дава право на допълнително възнаграждение за работа при неблагоприятни условия. Ако приемем условно месец с 20 работни дни по 7-часово дежурство, то при 140 отработени часа – пълен месец, се дължат на лицето 1000 лв.

"Ако даден екип/ лице – медицинско или немедицинско, пряко осъществявало дейности с пациент с Covid-19 през месеца, е имал 4 дежурства по 7 часа, то за отработените 28 часа ще получи приспадащата се част от 1000 лв., което в случая е 1/5 или 200 лева, независимо от възможността само в едно от четирите си дежурства да е имало контакт с пациент с коронавирус", обясниха от МЗ.

"Още веднъж обръщаме внимание, че размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало спешна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца", казаха от МЗ.

Не е ясно обаче защо тогава на спешните центрове са изпратени отчетни форми и от тях се изисква да попълват ангажиментите на спешните екипи по минути.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?