Бонуси по 1000 лева на служител получили във финансовото министерство

Симеон Дянков: Парите не са за Коледа, а за добре свършена работа

Бонуси по 1000 лева на служител получили във финансовото министерство

Чиновници от финансовото министерство са получили бонуси по 1000 лева на човек, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков във вторник.

Той обаче категорично отрече бонусите да са били под формата на 13-та заплата или на "коледна добавка". Финансовите поощрения били за добре свършена работа.

Бонуси са получили служители от екипа, работил върху събирането на информация за НДК, от екипа, подготвил оттеглянето на България от проекта "Бургас-Александруполис", и от екипа, работещ върху сертифицирането на разходите по европейските проекти.

"Бонусите са дадени за добре свършена работа в момента, в който се виждат резултатите от тази добре свършена работа. Не трябва всички държавни служители да получават бонуси, а само тези, които добре си вършат работата", разясни Симеон Дянков.

Той коментира темата по време на презентацията "Реформата на МВР: състояние и перспективи", която изнесе съвместно с другия вицепремиер Цветан Цветанов.

Цветанов подкрепи управленското решение на Дянков, като посочи, че бонусите са "оценка за реално свършена работа".

Преди ден в. "Труд" съобщи, че в Министерството на финансите са били раздадени 233 725 лева бонуси в края на 2011 г.. Изданието се позова на  Любослав Филчев, шеф на дирекция “Човешки ресурси и административно обслужване” във ведомството. Според публикацията бонусите били разпределени между 176 служители.

Практиката за раздаване на допълнително възнаграждение в администрацията от години дразни данъкоплатците, тъй като чиновниците в повечето случаи получават пари над заплатите си за задачи, които влизат в преките им задължения.

В края на миналата година военният министър Аню Ангелов обяви публично, че ще раздаде бонуси под формата на допълнително материално стимулиране (ДМС) от икономии, но се озова в неудобното положение да не може да изпълни обещанието си заради орязания военен бюджет. Тогава решението му да се въздържи от бонуси бе подкрепено от Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?