Дянков опроверган от Брюксел:

Бонусите на българските пенсионери не зависят от еврофондовете

Бонусите на българските пенсионери не зависят от еврофондовете

Няма връзка между плащанията по еврофондовете и коледните добавки на пенсионерите в България. Това се казва в съобщение на Европейската комисия по повод изказванията на финансовия министър Симеон Дянков през декември, че пенсионерите остават без надбавки към пенсиите за Коледа заради забавените плащания от Брюксел.

“Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове. Тези суми се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи”, се казва в официалната позиция на Брюксел.

През октомври миналата година се получи недостиг на близо 9 млрд. евро в бюджета за 2012 г. на Европейската комисия и плащанията бяха спрени. Първоначално имаше съпротива от редица страни членки за актуализация на бюджета. Тя стана факт едва в края на годината, като България получи последния транш от 308 млн. евро в последния работен ден на 28 декември следобед, по думите на министър Дянков.

Именно несигурността дали ще ни бъдат възстановени всички направени искания за плащания от Брюксел принуди финансовият министър да бъде рестриктивен "за да запази финансовата стабилност и да не бъде надхвърлен бюджетният дефицит.

Преди ден министър Дянков обясни пред Нова ТВ, че миналата година е приключила с по-малък от заложения бюджетен дефицит и тази година "спестените" пари ще могат да се насочат за увеличаване на доходите на работещите в някои сектори като образованието и отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа