Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бонусите – правила или дарения?

Оневиняването на взетите пари чрез дарение вече говори и за проблеми с морала в обществото

37 коментара
Бонусите – правила или дарения?

Т. нар. "бонуси” на държавните служители се превърнаха във водеща тема през последните седмици. Думата "бонус” автоматично бе приравнена с "някой пак открадна едни пари”, а въпросният някой реши, че дарението на всички бонуси е най-висша форма на християнска добродетел.

През последните дни бе поставено и качествено ново представление, в което лирическият герой е изправен пред философския въпрос – да върна ли бонусите, за да си запазя работата, или да не ги върна? Като във всяка сериозна пиеса и тук възникват някои неловки ситуации – например, ако вече си дарил парите и сега се налага да ги върнеш, то дали би било удачно да си поискаш дарението обратно? Така или иначе, тази пиеса още не е свършила, така че нека да се върнем към сериозните теми.

Цялата тази история съвсем не се изчерпва с държавните служители и т. нар. "бонуси”. Голямата тема е възнагражденията с публични пари. Забележете, че тук използваме думата възнаграждения, тоест не се ограничаваме до някакви извънредни допълнителни плащания (бонуси), а разглеждаме заплащането в неговата цялост. Също така фокусът трябва да е върху всякакви възнаграждения с публични пари – било то в министерствата, в разни агенции или комисии, в държавни компании и т.н. Темата е за всеки, който получава възнаграждение с публични средства, тоест с парите на данъкоплатците.

В икономиката има един урок, който се учи сравнително бързо: стимулите често взимат връх над морала. Държавните чиновници са идеалният пример за това – когато оперираш с чужди пари и преследваш нечии чужди цели, често се стига до злоупотреби. Това не е защото по някакво странно стечение на обстоятелствата в администрацията попадат все неморални хора, а просто защото такива са стимулите.

Всички международни изследвания за корупцията не се занимават с това къде има и къде няма корупция, а просто се опитват да оценят какви са нейните мащаби. Корупция и злоупотреби има навсякъде, разликата в мащабите идва не от някакво странно разпределение на морала по света, а в различните условия и съответно стимули.

Изхождайки от всичко това, не е трудно да разберем, че просто имаме нужда от ясни правила и прозрачност. Няма нищо лошо в това някой на публична длъжност да взима висока заплата, че дори и да получава "бонус”. Проблемът е, когато това става по неясни правила и непрозрачно. Точно тогава се стига до проблемите, които наблюдаваме през последните седмици – струпване на "бонуси” в точно (но неясно как) определени висши служители и допълнителни възнаграждения, които в пъти надхвърлят "основната” заплата. Това не е нормално и видимо предизвиква недоволство. А решенията са наистина прости:

- Заплата според работата. Няма някакъв проблем да се получават високи заплати, но това трябва да става открито, тоест да не се помпат заплатите чрез бонуси, а просто високите отговорности и натовареност да са намерили своето отражение в основната заплата.

В крайна сметка всички знаем колко отговорна е работата на управителя на здравната каса и това би следвало да има отражение върху неговото възнаграждение. Здравната каса наистина управлява 3 млрд. лв., но това не сме го открили инцидентно в края на годината. Тук отговорността е голяма, но не е извънредна, съответно и възнаграждението следва да е голямо, без да се използват бонуси като компенсация за тези големи отговорности.

- Таван на бонусите. В самата идея за бонуси също няма нещо компрометиращо, стига да се следват ясни правила. Не може бонусът да се превръща в основен доход и да надвишава основната заплата в пъти. Решението е в налагането на таван – определят се заплати според работата и отговорностите, а бонусите не могат да надхвърлят, например, 30% от основната заплата.

- Тотална прозрачност на високите възнаграждения. Определя се едно ниво на годишно възнаграждение, например това на министър-председателя, и всеки, който го надвиши, влиза в специален публичен списък. Ясно е, че данъкоплатците не могат да следят поведението и заплащането на всеки един чиновник всекидневно. Каквито и правила и процедури да се приемат, винаги ще има някакви опции и вратички за "нарушаване на морала”.

Единственото ултимативно решение на този проблем е публичността – няма значение кой, къде и по-какъв начин е "взел едни пари", в края на годината се публикува списък на всички, които са получили възнаграждения (било то заплата, бонус или каквото и да е било) с публични пари над съответно определения праг. Това се прави във Великобритания – всеки, получил повече от министър-председателя, влиза в специален списък.

Това най-общо са основните стъпки, които биха предотвратили подобни скандали в бъдеще. Важното условие е да бъдат обхванати всички, чиято заплата се плаща от данъкоплатците – било то централна или общинска администрация, държавни компании и т.н.

Правилата трябва да важат за всички – без изключения за данъчни, митничари или т.н. Видно е и че допълнителните възнаграждения следва да бъдат обвързани със свършената работа, но не и да идват от наложени глоби, санкции и т.н. Тази практика повече се доближава до някаква форма на рекет, отколкото до адекватен начин на генериране на високи възнаграждения.

Накрая все пак няколко думи за пиесата с даренията и връщането на парите. Направо не е за вярване, че приказката с дарението на парите се използва като някакъв сериозен аргумент в случая. Може да си си заслужил възнагражденията и бонусите, може и да знаеш, че си злоупотребил, но и в двата случая дарението на парите няма нищо общо. Да се ”оневинява” получено възнаграждение или бонус с последващо дарение вече говори не само за проблем със стимулите, но и за сериозни проблеми с морала.

Връщането на парите пък е класически пример за отвличане на вниманието от всичко това, за което говорихме – правилата и прозрачността.

Колко време беше отделено в медиите за театъра с връщането на парите и колко – на дебатите около законодателните промени, които касаят именно възнагражденията и бонусите?

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #37

  32 до 34. Добре, нямам възражения. Всъщност ще допълня с често срещан пример от живота. Отиваш във фирма, служителят те направи на маймуна, че те и гепи на всичкото отгоре. То че го псуваш, това е ясно. Но шефът на тази фирма ТРЯБВА да има ангажимента да си подбира служителите, да уволнява тъпанарите и да назначава читави. Също той ТРЯБВА да има простичкия ангажимент фирмата да функционира добре. Звучи тривиално, ще кажеш, че говоря глупости. Да, ама не. Някакво обществено-политическо явление е,

 2. Анонимен
  #36

  Бонусите са присвоявания в големи размери ако прочетем Закона за държавния служител и Кодекса на труда.

 3. Анонимен
  #35

  Боже мой!До кога ще правите тази недопустима грешка.Защо наричате държавниците, държавни чиновници.Ние сме чиновници-държавни служители.Ежегодно ни преттръсват с всякакви декларации: за имотно състояние, за конфликт на интереси, за съгласие да ни бъркат в пощите, личните мейлове и какво ли още не!.Получаваме мижави заплати, работим в условия къто за 50-те години на миналия век.Характеристиката не изисква друг да ни планира действията.Като държавни чиновници нямаме прово да вземем и стотинка от

 4. Realist
  #34

  До 32:

  Съгласен с първата половина от текста ти. С леката забележка, че оценката за добре свършена работа трябва да се базира не на часовете, прекарани зад бюрото, а на файдата, генерирана от чиновника.

  И категорично несъгласен с втората част:

  1. "партиите, които искат да се домогнат до властта" понякога наистина "говорят глупости", но капацитетът на Боко в тази област е ненадминат!

  2. "пресата е пълна с продажни журналисти" - вярно, но като се изключи канал 7 (не искам да говорим за парцали

 5. Анонимен
  #33

  Както обикновено в България нещата се опорочават. Няма нищо толкова лошо в бонусите, но трябва да е регламентиран таван и точни критерии за получаването им. Не може при заплата 1500 лева, да вземаш 8000 бонус месечно, защото това е не само незаконно, неморално, а и много нахално. Ако е толкова важна, отговорна и тежка работата ти трябва да е обратното. Да не би в частните фирми хората да не работят извънредно? Работят, но зад тях не стои кацата с меда на държавния бюджет, откъдето да гребат на корем. Но бюджетът се пълни от частните фирми, а не от държавните чиновници, чиито осигуровки дори плащаме ние.

 6. Анонимен
  #32

  Осеменителен контингент: Стига сте писали глупости, по цял свят извънредният труд се за плаща примерно с 25% за оставане извън работно време, 50% за събота и 100% за неделя. Примерно, казвам. Много голяма част от правителствената администрация работи извънредно и е редно техният труд да бъде заплатен. 1000 или 1500 лв над заплатата не е престъпление. Не става въпрос за лакомата свиня, която гушна 70 000- 80 000. ББ пресира министрите си да правят глупости, защото партиите, които искат да се домогнат

 7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #31
 8. Анонимен
  #30

  Основен и задължителен принцип при налагането на глоби е преценката на закононалагащия орган да бъде ОБЕКТИВНА. Ако обаче закононалагащият орган получава материална облага в зависимост от събираните суми от глоби (било то чрез бонуси, стимули и т.н.), повече от очевадно е, че принципът за обективност отива в канала и процесът по налагане на закона се превръща в рекет от най-долнопробен тип. Ако управляващите искат да запазят достойнство би трябвало да издирят лицата, с чиито действия или бездействия е въведена тази скандална практика, и да ги натикат в миша дупка. В противен случай не бива да се чудим защо в България никой няма респект към налагането на законите.

 9. Анонимен
  #29

  Отлична статия! Този път Петър Ганев е сто процентово точен! Явно просто не трябва да е пристрастен и няма грешка...

 10. Анонимен
  #28

  Сериозна възможност!: Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012!Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад.Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви!Всеки месец, като заплата!Лесно е, става за минута!Успех!Вашата покана е тук:http://signup.wazzub.info/?lrRef=62b0682e

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.