Бонусите за медиците на първа линия ще са според натоварването

В болниците плащанията ще са обвързани с отработените часове, а извън тях – със заболеваемостта

Бонусите за медиците на първа линия ще са според натоварването

Бонусите за медиците на първа линия срещу Covid-19 в болниците от следващия месец ще зависят от натоварването, а за личните лекари и работещите в поликлиниките ще се определят според моментните нива на заболеваемост. Това предвижда новата методика, одобрена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след преговори с Българския лекарски съюз (БЛС). Това слага край на гарантирания бонус от 1000 лева за всички, който се изплаща в момента, пак по определени критерии.

Бонусът от 1000 лв. в болниците ще е само при пълно натоварване

"Досега, независимо от това колко време и по какъв повод си се срещнал с болен от Covid-19, получаваш 1000 лева. Това пораждаше известно напрежение, тъй като хора, които дежурят по цял месец в Covid-отделенията вземаха по 1000 лева и такива, които са дали по едно дежурство, получаваха същия бонус. Разликата сега е, че тези, които цял месец работят на пълен график с болни от Covid-19, било то в Covid-отделение, или в образната диагностика, ще продължат да получават 1000 лева, а при нова вълна с над 600 заразени на 100 000, вече ще получават 1200 лева. Всички останали, които са работили по-малко или са дали отделни дежурства, ще получават възнаграждение според броя отработени часове или дадени дежурства при същата часова ставка", обясни пред Mediapool председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му така се премахва уравновиловката и заплащането се обвързва с участието в месечния график.

В болниците допълнителното заплащане няма да зависи от нивата на заболеваемост в страната, т.е. в летните месеци с малък брой заразени, стимулите ще останат. Досега между 40 и 600 души от персонала на дадена болница можеха да получават бонуси от 1000 лева според броя на преминалите болни с Covid-19. Кои хора от персонала да получават бонуси определяха директорите на болниците.

Личните лекари с между 250 и 1000 лв. според обстановката

В извънболничната помощ от юли месец обаче бонусите ще бъдат обвързани именно с нивата на заболеваемост, като се въвеждат различни коефициенти.

Според тях личните лекари и специалистите в поликлиниките ще получават по 1000 лева бонус само при пикови стойности от над 600 заразени на 100 000 души. При заболеваемост между 300 и 600 заразени на 100 000 души бонусът за джипитата ще е 700 лева, при нива от 150 до 300 заразени на 100 000 бонусът ще е 500 лева и до 150 заразени на 100 000 ще е 250 лева. Досега бонусът за личните лекари беше 1000 лева на месец, а поликлиниките ((диагностично-консултативните центрове) имаха право на до 30 000 лева, които да разпределят между ангажирания в борбата с вируса персонал.

Заплащането на персонала в лабораториите се обвързва с направените PCR изследвания като в зависимост от количеството им определен брой служителите ще имат право на бонус.

Засега не е ясно дали Министерството на здравеопазването ще промени и плащанията в Спешна помощ и РЗИ.

Болниците трябва да изработват 50-60% от лимита си, за да получат компенсации

Промени обаче настъпват и при компенсациите, които болниците получават заради намалената си дейност. От 1 юли те ще получават до 85% от финансовия си лимит, само ако са изработили 50% от него, а от 1 август – 60% от него. Досега те можеха да получават 85% от обичайната си заработка и без да извършват почти никаква дейност. Антикризисната мярка болниците да получават 85% от бюджета си независимо от дейността беше въведена през пролетта на миналата година, когато болниците действително затвориха за всякакви други пациенти освен за болните с Covid-19 и най-спешните случаи. Сега, когато плановите дейности и оборотите им са почти напълно възстановени, тя не е оправдана, поради което беше преразгледана.

Д-р Маджаров обясни обаче, че това положение ще важи само когато болниците и лекарите работят без ограничения в плановия прием и прегледите.

Бонусите и компенсациите за медиците и болниците бяха преразгледани след като служебният кабинет обяви, че е поставен пред свършен факт от правителството на Бойко Борисов с недостатъчно бюджетни средства за тях и без възможност за актуализация на бюджета. Това наложи съсловната лекарска организация и здравните власти да потърсят по-справедливи и икономични варианти за разпределянето на средствата.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус