Еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер препоръча:

Борбата с енергийната бедност да се води не чрез цените, а чрез компенсиране на засегнатите

Гюнтер Йотингер

Еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер препоръча борбата с така наречената "енергийна бедност" да става не чрез регулиране на цените, а чрез компенсиране на засегнатите групи хора.

Той коментира темата в четвъртък пред енергийната комисия на Европейския парламент, предаде БНТ.

На въпрос на евродепутат как ЕК ще помогне на все повечето хора, които не могат да си плащат сметките, и които предизвикаха протести в България, но са проблем и в Полша, Унгария и други държави, еврокомисарят Гюнтер Йотингер отговори:

"Важният въпрос е дали ще можем да намалим енергийната бедност, ако направим енергията безплатна или намалим цената ѝ? Или не трябва ли да направим енергията част от кошницата социални услуги в Европа? Регулацията винаги представлява намеса на пазара. Какво ще стане после? Хората ще искат безплатен хляб, безплатни дрехи, безплатни вестници. Хората трябва да отговарят сами за себе си. Не може държавата да решава вместо теб и да налага решенията си."

България не е приложила т.нар. Трети енергиен пакет, който ще позволи на потребителите да избират между различни енергийни доставчици. След Европейския съвет миналата седмица президентът Росен Плевнелиев призна, че България има много да наваксва в това отношение.

Очаква се следващата седмица в Брюксел на спешни разговори по тази тема да пристигнат българският министър на енергетиката и вицепремиерът, отговорен за икономиката. Невъзможността за избор на енергийни доставчици в България беше критикувана няколко пъти от Европейската комисия.

Пред евродепутатите Йотингер прогнозира, че цените на енергийните носители, може би с изключение на въглищата, ще продължат да се покачват. Според Европейската комисия производството на енергия от възобновяеми източници ще трябва да получава държавна подкрепа поне през следващите няколко години, преди да започне да се издържа самостоятелно.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?