Борбата с трафика на хора и дрога ще е приоритет при българското председателство на ОССЕ

България ще акцентира на три теми, когато поеме председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) от началото на следващата година. Това са борбата с трафика на хора, наркотици и дрога, работа по средиземноморския диалог и стремеж да се направи ОССЕ по-популярна в страните членки, заяви външният министър Соломон Паси преди Би Би Си.

В холандската столица Хага той разговаря с колегата си Яп де Хоп Схефер, чиято страна в момента председателства ОССЕ. Двамата обсъдили напредъка на България по преговорите за членство в ЕС. Според членове на българската делегация Холандия е изказала задоволство от ясната позиция на България по въпроса за Международния наказателен съд.

Холандският външен министър е повдигнал и темата за проблема с нелегалните българи в Холандия. На въпрос на българската редакция на Би Би Си дали това няма да окаже влияние на подкрепата на Холандия за членството на България в Европейския съюз, министър Паси отказа да отговори.

Днес в програмата на българския външен министър влиза посещение на Института за международни отношения "Клингендал" в Хага, с който се очаква да се подпише споразумение за финансова подкрепа за създаване на дипломатическа академия в София. Очаква се проектът да бъде финансиран от програмата за социална трансформация МАТРА на холандското външно министерство.

Министър Паси има и бизнесразговори с кмета на град Ротердам, който е побратимен с Бургас.

Още от България