Борбата срещу "Ислямска държава" може да продължи години

Коалицията обмисля увеличаване на военните действия, но обяви значителен успех

Ислямска държава в Ирак

Водената от САЩ коалиция е причинила сериозни щети на "Ислямска държава", нанасяйки около 1000 въздушни удара в Ирак и Сирия, но борбата срещу екстремистите може да трае години, каза американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

Международната коалиция срещу джихадистката групировка ще изпълнява ангажимента си колкото време е необходимо, за да победи, каза Кери по време на първата среща на коалицията на министерско равнище, предаде ДПА.

"Признаваме, че остава тежка работа за вършене. Най-вероятно нашият ангажимент ще се измерва в години", каза Кери.

"Нашите усилия обаче вече имат значителен резултат. Ние сме обединени, напредваме по всички фронтове и ще изпълняваме ангажимента си в тази кампания колкото време е необходимо да победим", увери в същото време държавният секретар на САЩ.

По късно коалицията излезе с общо комюнике, с което потвърди, че кампанията на коалицията срещу групировката "Ислямска държава" има резултат и настъплението на групировката в Ирак и Сирия е на път да бъде спряно.

Мисиите по въздух, които изпълнихме - грубо казано 1000 на брой - елиминираха част от ръководните кадри на "Ислямска държава", нанесоха щети на операционните и логистичните ѝ способности, подчерта Кери.

Държавният секретар на САЩ допълни, че групировката е изгубила инерцията си в Ирак и иракските сили са завзели обратно територии около Мосул и в Тикрит и са разширили зоната за сигурност около някои петролни рафинерии.

В Северен и Западен Ирак кюрдски части се бият срещу "Ислямска държава", а сунитски племенни бойци "започват да се качват на борда".

"Никой голям отряд на "Даеш" (друг акроним на "Ислямска държава") не може да предприеме офанзива, без да се притеснява какво ще му се стовари от небето".

Страните в коалицията очертаха пет оси в борбата срещу джихадистите: "увеличаване на военните усилия, спиране на притока на чуждестранни бойци, пресичане на достъпа до финансиране, уреждане на проблема с хуманитарната помощ и делегитимиране" на "Ислямска държава".

В срещата на антиджихадистката коалиция в Брюксел участват външни министри и други високопоставени представители на над 60 държави и групи по интереси.

Българският външен министър Даниел Митов отбеляза, че за България най-важното е да продължава да работи по въвеждането на законодателство за криминализирането на участието на български граждани в тази организация.

Много държави са го направили, ние се движим в рамките и сроковете, които сме си определили. Надявам се в началото на следващата година да бъдем готови, движим се в максимално бързи срокове, посочи той.

Митов отбеляза, че нашата страна допринася в международните усилия срещу ИД с изпращането на леко въоръжение и боеприпаси за кюрдите в Ирак. Отчетени бяха усилията и резултатите до момента.

Отчита се задържане и изтласкване на ИД от Ирак. Голяма въпросителна е какво ще се случва в Сирия, поясни министърът. Той допълни, че има няколко инициативи за прекъсването на финансирането на ИД, свързани с обособяването на евентуални международни механизми срещу подкрепата за екстремистите.

Съединените щати започнаха въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Ирак на 9 август. Франция, Великобритания, Дания, Белгия, Холандия, Канада и Австралия се включиха също във въздушната кампания. Няколко страни, включително Албания, България, Чехия, Германия и Италия, изпратиха военно оборудване на иракските и кюрдските сили САЩ, ОАЕ, Бахрейн, Йордания, Катар и Саудитска Арабия извършват въздушни и ракетни нападения по позиции на "Ислямска държава" в Сирия от септември.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?