Борбата в Европа срещу данъчните убежища набира скорост

Финансовите министри на Полша Яцек Ростовски, Германия - Волфганг Шойбле, Франция - Пиер Московиси, Великобритания - Джордж Осбърн, Италия - Виторио Грили и Испания - Луис де Гиндос на пресконференция по време на срещата в Дъблин

Настъплението на Европа срещу данъчните убежища получи допълнителен тласък, тъй като броят на страните, съгласили се да си разменят банкова информация, се удвои на срещата на финансовите министри в Дъблин

Финансовите министри на Белгия, Холандия и Румъния се присъединиха към френския си колега и призоваха да се въведе по-силно автоматизирана система за обмен на отчетни банкови документи, която вече получи подкрепата на Великобритания, Италия, Полша и Испания. За Франция този въпрос е от особено значение, тъй като бившият министър по планирането на бюджета Жером Каюзак подаде оставка, признавайки преди това, че има чуждестранни активи в Швейцария, чието пък съществуване до този момент той отричаше.

"Стремежът на страните членки на ЕС към напредък и приемане на мерки за борба с укриването на данъци е изключително похвален", заяви еврокомисарят по данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета на пресконференция в събота в края на двудневна дискусия в Дъблин, на която министрите обсъждаха възможността да бъдат приети общоевропейски закони, създадени по примера на американския Закон за облагането на чуждестранните сметки. Той позволява да бъдат разкривани тайни чуждестранни сметки.

"Механизмите вече са на масата, остава ни само да ги вземем в ръце", допълни Шемета, имайки предвид плановете на Европа за по-активен обмен на информация за получаваните лихви по сметките, включително и информацията, свързана с тръстове и фондове.

Според Шемета борбата на европейците срещу укриването на доходи може в крайна сметка да засегна дивидентите, увеличението на капитала и допълнителните възнаграждения, което значително ще увеличи приходите в държавната хазна. Той призова освен това страните да определят дата - в момента става дума за 2017 година, когато тези доходи ще започнат да бъдат подлагани на щателна проверка. Европа е призвана да гарантира по-голяма прозрачност и от публикуван неотдавна отчет, в който се говори за хиляди офшорни банкови сметки и фиктивни компании. Друг стимул за действия в тази посока е предстоящата среща на финансовите министри от Г-20 в четвъртък, 18 април, във Вашингтон, на която най-вероятно ще бъде повдигнат въпросът за данъчната прозрачност.

Във Франция социалистическото правителство на Франсоа Оланд беше дълбоко разочаровано от някои разкрития, направени във време, когато повечето жители на страната изпитват сериозни финансови трудности, и френският финансов министър Пиер Московиси прикани да се направят реформи.

Московиси заяви, че трябва да се поеме отговорност за решаването на проблемите с данъчните убежища, така че "нашите граждани да могат да повярват в ефективността и справедливостта на данъчните ни системи". Мнението му подкрепиха германският финансов министър Волфганг Шойбле, британският им колега Джордж Озбърн, а също и финансовите министри на Полша, Испания и Италия.

Този закон в крайна сметка, според Московиси, трябва да стане валиден и за "всички видове доходи", точно както предвижда американският закон за облагане на чуждестранните сметки.

Люксембург, едно от европейските данъчни убежища, вече отстъпи пред натиска на членките на ЕС, заявявайки, че ще изпраща информация за сметките на своите чуждестранни клиенти до техните правителства.

Междувременно Австрия се отказа да подкрепи автоматичния обмен на банкова информация между страните от ЕС. Австрийският канцлер Вернер Файман неотдавна заяви, че страната му е готова да преговаря по този въпроси и някои европейски служители предположиха, че в края на краищата Австрия ще отстъпи. Само че финансовият министър на страната г-жа Мария Фектер засега не проявява никакви признаци, че е готова да приеме каквито и да било компромиси.

"Ние ще се борим за тайната на банковата информация. Нашата страна не може да бъде наречена "данъчно убежище"," заяви Фектер в събота. Ден по-рано тя се опита да наложи мнението си, че Великобритания е най-голямото данъчно убежище в ЕС.

На пресконференцията в петък Озбърн каза, че се опитва да постигне по-голяма прозрачност на Каймановите острови и на Британските Вирджински острови. "Местата, където могат да се скрият доходи, стават все по-малко", каза Озбърн. "Постигнахме значителни успехи в преговорите с тях (местата, където все още могат да се скрият доходи - бел. ред.), обясни той, имайки предвид преговорите с една от тези територии. "Струва ми се, че те нямат никакви съмнения какво искаме от тях".

Очаква се, че през идните няколко седмици към кампанията против данъчните убежища ще се присъединят и други европейски държави. В петък президентът на ЕС Херман ван Ромпой каза, че лидерите на 27-те страни от ЕС ще обсъдят този въпрос на срещата на високо равнище, планирана през май в Брюксел.

Друг фокус на срещата в Дъблин бе поредицата инициативи, известни под общото название банков съюз, чиято цел е да счупят порочния кръг, който обвързва задлъжнелите правителства и съмнителните банки, породил редица кризи, които неведнъж през последните три години заплашваха еврото със срив. Министрите постигнаха известен напредък, преодолявайки разногласията си с Германия, която поиска промяна в договора за съюза, за да гарантира, че крайгълният камък на проекта - решението Европейската централна банка (ЕЦБ) да поеме регулирането на най-големите кредитни институции - няма да доведе до замъгляване на връзките между паричната политика и банковия надзор.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа