Бордът на “Хилд” се събира в София

Бордът на директорите на компания “Хилд” (HILD) ще проведе следващото си заседание на 10 декември в София, съобщи във вторник управителят на “Хилд България” Диляна Георгиева. На пресконференцията бе представено официално съобщение на инвестиционната банка “Мерил Линч”, Лондон, с което потвърждава акционерното си участие в “Хилд”.

Реакцията “Мерил Линч" е по повод изразените съмнения от българските финансови власти и от депутати за платежоспособността на “Хилд България”, която предлага на възрастни хора над 65 години месечен пожизнен доход срещу продажба на собствено жилище. По-рано този месец в парламента бяха светкавично внесени и съответно приети законови поправки, според които дейността на "Хилд" се смята за животозастраховане и дружеството ще трябва да получи съответния лиценз.

Продължаваме дейността си в България съгласно действащото българско законодателство. След обнародването на промените в Кодекса за застраховане, юристите на компанията ще изготвят анализ на законовите условия, каза Диляна Георгиева.

Тя представи пред медиите и Споразумението за дялово участие на холдингова компания “Хилд Асет Кипър”. Договорът е от 252 страници, каза тя и подчерта, че “Мерил Линч”, Лондон е втори по дял акционер в компанията. Другите акционери в групата HILD са: “Хилд партнеърс”, представлявана от Джеф Ули, който е и акционер като физическо лице с лични капитали; компания “Вен Вест”, представлявана от Бернард Ян Венделн, Германия.

На пресконференцията присъства Габор Кезди, изпълнителен директор на групата HILD и на “Хилд Унгария”. Той посочи, че първоначално компанията е развивала дейност в Будапеща, а в последствие на територията на цяла Унгария. Той подчерта, че в момента кредитната линия, 100% подсигурена от “Мерил Линч”, с която компанията разполага, е в размер на 50 млн. евро. “Поради успеха на HILD и бъдещите ни планове предстои завишаване на тази кредитна линия до края на2007 г. в размер на 75 млн. евро”, съобщи още Кезди. 

Габор Кезди подчерта, че в Унгария се прилага много ефективен подход за създаване на пазарни условия за развитие на програмите, насочени към възрастните хора. Освен “Хилд”, на унгарския пазар същият продукт предлагат други две компании, които са собственост на две банки. Равнопоставено всички конкурентни компании в Унгария работят пряко с Министерство на финансите и Комисията за финансов надзор за създаване на закон, който да защитава интересите както на клиентите, така и на компаниите, които предлагат този продукт на пазара.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?