Бордът на МВФ одобри ново споразумение с България

Бордът на директорите на Международния валутен фонд одобри сключването на още едно споразумение с България, съобщиха от финансовото министерство. Това предложение фигурираше в доклада за страната ни, оценяващ взаимоотношенията между България и МВФ, който бе приет на заседанието на борда в понеделник.

Според доклада, целта на новото споразумение е да подкрепи усилията на българското правителство при реализиране на комплекса от мерки и политики в хода на евроинтеграционния процес.

От ведомството на Велчев уточниха, че бордът на МВФ е изразил одобрение към водената от кабинета Сакскобургготски политика, отчитайки като положителни фактори поддържаната макроикономическа стабилност, обема на преките чуждестранни инвестиции и продължаващите структурни реформи.

Директорите на МВФ са препоръчали на България политика за овладяване на темповете на нарастване на кредитирането и дефицита по текущата сметка.

Ако бордът на Международния валутен фонд реши да изпрати нова мисия в България преди подписването на предпазно споразумение, тя ще е много кратка, за по-малко от седмица. Това прогнозира при завръщането си от САЩ финансовият министър Милен Велчев, където разговаря с новия управляващ директор на фонда Родриго Рато и с шефа на МВФ-мисията за България Ханс Фликеншийлд. Аргументът на Велчев бе, че повечето неща по споразумението вече са уточнени между фонда и българското правителство.

Прогнозата бе направена часове преди решението на борда.

Преди две седмици СДС поиска нова мисия на фонда и преразглеждане на параметрите в подготвяното споразумение, защото според "Раковски"134 то ще окаже рестриктивно влияние върху българската икономика. Днес от СДС трябва да изпратят писмо до МВФ във Вашингтон, в което обясняват притесненията си и искат нова мисия. На поредица от срещи със синдикати и работодатели от дясната партия обявиха, че новата мисия на фонда трябва да разговаря с парламентарните политически сили и с представителите на работниците и бизнеса, преди да определи окончателно изискванията си в споразумението.

Велчев заяви, че критиките на СДС срещу споразумението се дължат на неинформираност.

От СДС се противопоставиха на мерките в банковия сектор, ограничаващи кредитирането, които започнаха да се прилагат още след пролетната мисия на фонда. Според сините, това ще забави икономическия ръст в страната точно преди членството на България в ЕС. Срещу ограничаването на кредитирането се обяви и бизнеса в страната.

Мерките, засягащи регулацията на банковия сектор, бяха договорени в края на март т.г. заради все по-увеличаващия се дефицит по текущата сметка. Притесненията на МВФ бяха, че по-голямата част от вноса е на потребителски, а не на инвестиционни стоки, които генерират ръст на икономиката. Месец по-късно правителството започна да изпълнява част от договореностите, включващи и изтегляне на бюджетни средства от търговските банки. Днес Велчев каза, че процесът ще приключи до края на юни и определи като "не големи" ограниченията върху банките.

СДС се противопоставя и на идеята със средства от фискалния резерв да се погаси предсрочно дълга на България към МВФ.

Попитан за тази възможност, на завръщане от САЩ финансовият министър посочи, че предсрочното изплащане на дълг не намалява способността на икономиката да генерира растеж или на възможностите на правителството да инвестира в инфраструктура или други области. Погасяванията по дълга, независимо дали са предсрочни, или по план, стават със средства от фискалния резерв, който е под линия и не се отразяват върху дефицита в държавния бюджет, за разлика от текущите разходи, повтори Велчев.

Повечето анализатори определят три възможности за ефективното използване на средствата от фискалния резерв над необходимия минимум за обслужването на външния дълг. Едната е обмисляното от правителството предсрочно погасяване на дълг, което ще даде възможност в следващите години за намаляване на данъчната и осигурителна тежест и оставяне на повече разполагаеми средства в бизнеса и гражданите. Втората е директно намаляване на данъците, а третата е използване на средствата от резерва за структурни реформи в сферите с най-големи държавни разходи като пенсионно осигуряване и здравеопазване.

От СДС се обявиха и срещу контрола върху ръста на заплатите в държавните предприятия, което бе приветствано изключително позитивно от синдикатите.

Днес министър Велчев напомни, че във всички досегашни споразумения на България с МВФ, включително и сключеното от правителството на ОДС, е предвиждало ограничение на ръста на заплатите в редица държавни предприятия под наблюдение.

Споделяне

Още от Бизнес