Бордът на Световната банка отказа да изслуша Кристалина Георгиева

Снимката е архивна, ЕПА/БГНЕС

Бордът на Световната банка е отхвърлил искане на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева за среща, на която тя да се защити срещу твърдения, че е оказвала натиск върху персонала да променя данните за Китай в доклада "Doing Business", съобщи агенция "Ройтерс", цитирана от "Дневник".

Обвиненията срещу българката са от времето, когато тя е била главен изпълнителен директор на банката през 2017 г. Адвокат, нает от Георгиева, е поискал срещата с писмо от 17 страници в петък, изпратено до ръководителя на борда на банката.

Адвокатът Уитни Дебевоа от Arnold & Porter пише, че докладът за разследване в Световната банка, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale за борда, е бил неправилно подготвен. Твърди се, че кантората е нарушила процесуалните права на Георгиева, а основното заключение е базирано на невярно предположение.

WilmerHale излезе с доклад през септември, че служители, включително Георгиева, са приложили "ненужен натиск" върху банковия персонал за промяна на данните в полза на Китай в класацията на банката Doing Business за 2018 година. Георгиева отрече твърденията.

Бордът на Международния валутен фонд не намери убедителни доказателства, за да подкрепи обвиненията в неправомерни действия.

Бордът на Световната банка е обявил, че би било неподходящо да се среща или изслушва Георгиева, тъй като няма роля в други разследвания, провеждани от WilmerHale за потенциални нарушения от настоящ и бивш банков персонал. Правилата на банката имат за цел да предотвратят "всякаква намеса от страна на борда или която и да е друга страна" в разследванията на персонала, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Отхвърлянето на искането може да доведе до разширяване на разрива между шефа на МВФ и служители на Световната банка, коментира "Ройтерс". Двете институции за международно развитие заедно финансират десетки милиарди долари в програми за климата, здравеопазването и борба с бедността в бедните страни.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас и Георгиева изиграха водеща роля в оформянето на глобалния отговор на пандемията от COVID-19. И двамата трябва да присъстват на срещите тази седмица в Италия на Групата на 20-те глобални икономики и на конференцията на ООН за климата.

Правителството на САЩ, най-големият акционер в двете институции, този месец заяви, че няма достатъчно доказателства за отстраняване на Георгиева от ръководството на МВФ, но служители на Министерството на финансите подчертаха, че следят внимателно текущия преглед на Световната банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят