Бордовият компютър на камиона го е спрял при атентата в Берлин

Атентаторът изпратил съобщение и селфи минути преди атаката на Коледния базар

Бордовият компютър на камиона го е спрял при атентата в Берлин

Бордовият компютър на камиона, врязал се на 19 декември в коледния пазар в Берлин, е помогнал да се избегнат повече жертви, съобщи електронното издание на списание "Шпигел".

Машината имала контролна система от камера и радар. Електрониката установила наличие на препятствие и дала автоматична команда за спиране, след като шофьорът не реагирал една секунда на предупредителния сигнал.

При нападението с камиона на тунизиеца Анис Амри бяха убити 12 души, а 48 бяха ранени. Четири дни по-късно 24-годишният атентатор беше застрелян край Милано.

Анис Амри изпратил съобщение и селфи от кабината на камиона минути преди атаката на коледния базар.

"Братко мой, всичко е наред, по волята Божия. Аз съм в автомобила, моли се за мен, братко мой, моли се за мен!", написал Амри и след това изпратил своя снимка.

Съобщенията най-вероятно са до 40-годишния тунизиец, който беше задържан в Берлин в сряда.

Германските служби в Северен Рейн-Вестфалия за последно актуализират досието на Анис на 14 декември – седмица преди атаката. То е 17 страници, твърди разследване на всекидневника "Зюддойче цайтунг" и обществените телевизии WDR и NDR.

Германските служби са знаели, че тунезиецът е в контакт с човек на терористичната групировка "Ислямска държава" от началото на февруари и се е предлагал като самоубийствен атентатор.

Анис Амри е бил тема за обсъждане на специалните вътрешни комисии седем пъти.

Междувременно в четвъртък берлинската прокуратура освободи 40-годишния тунизиец, който беше арестуван по подозрения в съучастие на атентатора от коледния базар в германската столица.

Според разследващите мъжът "не е предполагаемата връзка на Анис Амри", каза говорител на прокуратурата, допълвайки, че по тази причина той е бил освободен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа