Борец №1 срещу хакерите: Тийнейджъри се упражняват върху държавните сайтове

Явор Колев

"Тийнейджъри четат в интернет как се извършват хакерски атаки, а после се упражняват върху сайтовете на институциите". Това е версията на комисар Явор Колев от ГДБОП, изказана в петък пред бТВ след последните хакерски набези срещу официалните страници на МОН, НАП и прокуратурата.

Хакерите пуснаха колаж с танцуваща кючек Меглена Кунева на сайта на образователното министерство. После публикуваха на страницата на прокуратурата съобщение за задържането на главния прокурор Сотир Цацаров, а за капак качиха на сайта на НАП анимационен клип с бившия шеф на БНБ Иван Искров, който танцува под дъжд от банкноти. По логиката на Явор Колев това трябва да са били доста политизирани тинейджъри.

"Такива инциденти се случват отдавна. Сайтовете са създадени преди 10 години по европейски проекти и договорите на фирмите, които са ги обслужвали, отдавна са изтекли. В някои институции сайтовете се поддържат от пиар отделите и една служителка, например, има задължението да обновява информацията", обясни комисар Колев.

"Проблемът не е свързан с кражба на информация, защото информационните системи на институциите са добре защитени, но се отразява на имиджа им. Очакват се по-добри резултати от възложената за разработване национална стратегия по киберсигурност. На проблемите ще бъде обърнато внимание в най-кратки срокове", увери антимафиотът.

Атаките срещу сайтовете са престъпления по Наказателния кодекс. Наказания никога не са присъждани, защото ГДБОП никога не е успяло да хване техните извършители.

Споделяне

Още по темата

Още от България